Βιταμίνες για τη θεραπεία του κίτρινου δέρματος

Το κίτρινο δέρμα – επίσης αναφέρεται ως ίκτερος – είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής χολερυθρίνης. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η χολερυθρίνη είναι μια κίτρινη χημική ουσία που βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη – την ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν το συκώτι σας δεν μπορεί να σπάσει με επιτυχία τα αιμοσφαίρια, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται κίτρινο. Ο ίκτερος μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηπατικής νόσου, ασθένειας του αίματος, μπλοκαρισμένων χολικών αγωγών, γενετικών συνδρόμων και λοιμώξεων. Οι βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην εμφάνιση κίτρινου δέρματος. Ο ίκτερος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα νεογνά. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα βιταμινών.

Ριβοφλαβίνη

Η ριμπλουβίνη – ή η βιταμίνη Β-2 – συμπληρώνεται συχνά στα νεογνά που βιώνουν νεογνική ίκτερο, σύμφωνα με το βιβλίο “The Vitamin Book”. Η ριβοφλαβίνη είναι μέρος του συμπλέγματος της βιταμίνης Β, μια ομάδα οκτώ βιταμινών υπεύθυνων για το μεταβολισμό των τροφίμων σε πηγές καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα. Η ριβοφλαβίνη είναι μια φωτοευαίσθητη βιταμίνη που χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τη φωτοθεραπεία για να βοηθήσει στη μείωση του νεογνικού ίκτερου. Η βιταμίνη Β-2 χορηγείται σε νεογέννητα μέσω ενέσεων, σταγόνων από του στόματος ή ενδοφλέβιων φαρμάκων.

Βιταμίνη Β-12

Η βιταμίνη Β-12 είναι μια βασική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης DNA και του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σε πολλές πηγές τροφών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του συκωτιού και των μύλων. Ένα σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 μπορεί να περιλαμβάνει ίκτερο – ή κιτρίνισμα του δέρματος – σύμφωνα με το βιβλίο “Το βιβλίο των βιταμινών”. Αν υποψιάζεστε ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 και αντιμετωπίζετε ίκτερο, επικοινωνήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα διατροφής ή ενέσεις βιταμίνης Β-12. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Β-12 μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων όπως δημητριακά και ψωμί.

Βιταμίνη Α

Σύμφωνα με το KidsHealth.org, η βιταμίνη Α διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της όρασης και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο εμπλουτισμένο γάλα, το ήπαρ, τα φρούτα πορτοκαλιού, τα λαχανικά πορτοκαλιού και τα σκούρα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, πάρα πολλά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα βιταμίνης Α. Τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν ίκτερο, πληγές στο στόμα, απώλεια μαλλιών και φαγούρα. Τα συμπτώματα της τοξικότητας του ίκτερου και της βιταμίνης Α μπορούν να αντιστραφούν καταναλώνοντας μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Το β-καροτένιο αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης Α που είναι λιγότερο τοξικό.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C – ή το ασκορβικό οξύ – είναι μια βιταμίνη γνωστή για τη συμβολή στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τις γλυκές πιπεριές, τις ντομάτες, το μπρόκολο και το λάχανο. Σύμφωνα με το “Βιβλίο Βιταμινών”, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιδράσεων του ίκτερου. Η βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών τοξινών στο σώμα σας που προκαλούν ίκτερο και δουλεύει για να τα αφαιρέσει από το σώμα σας. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου και της μόλυνσης από το κίτρινο δέρμα.