Ποια είναι η κανονική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα;

Τα νεφρά σας φιλτράρουν συνεχώς το αίμα σας, εκκρίνουν τα απορρίμματα ενώ συγκρατούν πρωτεΐνες και άλλα σημαντικά μόρια. Οι υγιείς νεφροί κανονικά δεν επιτρέπουν να χάνονται σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες στα ούρα. Αν και η πρωτεΐνη στα ούρα ή η πρωτεϊνουρία είναι ένας σημαντικός δείκτης της νόσου, υπάρχουν και καλοήθεις αιτίες πρωτεϊνουρίας.

Εάν τα νεφρά σας λειτουργούν κανονικά, δεν θα πρέπει να έχετε σχεδόν καθόλου ανιχνεύσιμη πρωτεΐνη στα ούρα σας. Διάφορες κοινές εργαστηριακές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρωτεϊνουρίας, συμπεριλαμβανομένων των ράβδων μέτρησης ούρων για γρήγορους ελέγχους, αυτοματοποιημένα όργανα για μια πιο ευαίσθητη μέτρηση της ολικής πρωτεΐνης και συλλογές ούρων 24 ωρών για την αναζήτηση απώλειας πρωτεΐνης με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν κάπως μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων, η ποσότητα πρωτεΐνης σε τυχαίο δείγμα ούρων είναι κανονικά μικρότερη από 8 mg / dL και για 24ωρη συλλογή, μικρότερη από 150 mg συνολικά, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Τα αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών ούρων είναι ένα μη ειδικό εύρημα που παρατηρείται με μια ευρεία ποικιλία ιατρικών καταστάσεων, που κυμαίνονται από εντελώς αβλαβείς έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Συχνές αιτίες πρωτεϊνουρίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, φάρμακα, λοιμώξεις και όγκους όπως πολλαπλό μυέλωμα. Αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα δεν θεωρούνται ποτέ κανονικές. Ωστόσο, η ήπια πρωτεϊνουρία δεν δείχνει πάντα μια σοβαρή διαταραχή. Για να γίνει αυτός ο προσδιορισμός είναι απαραίτητη η διενέργεια συμπληρωματικών δοκιμών και αξιολογήσεων από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Αρκετές καταστάσεις προκαλούν την εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα σας χωρίς να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα. Μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τις ακριβείς μετρήσεις πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνηθισμένων αντιβιοτικών, λιθίου, σαλικυλιών ή οποιουδήποτε φαρμάκου που βλάπτει τους νεφρούς. Μια προσωρινή αύξηση του επιπέδου των πρωτεϊνών στα ούρα συνήθως εμφανίζεται με πυρετό, έντονη άσκηση, έκθεση σε ακραίο κρυολόγημα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις, αλλά επιστρέφει στο φυσιολογικό λίγο αργότερα, σύμφωνα με τα “Essentials of Nephrology”. Μία κατάσταση γνωστή ως ιδιοπαθής παροδική πρωτεϊνουρία παρατηρείται περιστασιακά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, στους οποίους βρίσκεται μια υψηλή πρωτεΐνη ούρων σε ένα δείγμα ούρων αλλά εξαφανίζεται σε μεταγενέστερες εξετάσεις. Η ορθοστατική πρωτεϊνουρία εμφανίζεται επίσης σε νεαρούς ενήλικες, χαρακτηριζόμενη από πρωτεΐνη που εμφανίζεται στα ούρα όταν το άτομο είναι ψηλά και περπατά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν βρίσκεται στα ούρα από τη νύχτα ενώ βρίσκεται ξαπλωμένη. Αυτή η κατάσταση συνήθως εξαφανίζεται από την ηλικία των 30 ετών.

Η πρωτεϊνουρία χρησιμεύει ως σημαντικός δείκτης για πολλές σοβαρές ασθένειες, οπότε η εύρεση πρωτεΐνης στα ούρα σας χρειάζεται περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πραγματοποιήσει κανονικά ένα πλήρες ιστορικό και φυσική εξέταση, θα εξετάσει όλα τα εργαστηριακά σας αποτελέσματα και θα διατάξει περαιτέρω δοκιμές, όπως απαιτείται, για να φθάσει σε μια διάγνωση. Λάβετε υπόψη ότι όχι κάθε περίπτωση πρωτεϊνουρίας υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα και μια ήπια ανύψωση της πρωτεΐνης μπορεί απλά να αντικατοπτρίζει την κανονική αντίδραση του σώματος σας σε μια προσωρινή ασθένεια ή άλλη καλοήθη κατάσταση, ειδικά εάν είστε κατά τα άλλα νέοι και υγιείς.

Δοκιμές για πρωτεΐνες ούρων

Αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα

Καλοήθεις αιτίες πρωτεϊνουρίας

Προσέγγιση της πρωτεϊνουρίας