Τα μειονεκτήματα των λιπαρών τροφίμων

Ενώ το σώμα σας απαιτεί λίγα λίπη για να λειτουργήσει σωστά, δεν δημιουργούνται όλα τα λίπη ίσα. Ορισμένα είδη λίπους, ιδιαίτερα κορεσμένα και trans λιπαρά, μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας. Τα λιπαρά τρόφιμα είναι συνήθως υψηλά σε αυτά τα ανθυγιεινά λίπη. Για βέλτιστη υγεία, αποκλείστε από τη διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν ανεπαρκή λίπη.

Αυξήστε την ευαισθησία σας στην καρδιακή νόσο

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans και κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη αυξάνουν την κακή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη σας ή τη χοληστερόλη LDL. Τα ανθυγιεινά επίπεδα της χοληστερόλης LDL επιτρέπουν την δημιουργία πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, οι οποίες παρέχουν στον καρδιακό μυ σας πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα μπορεί να σκληρύνει και να περιορίσει τις στεφανιαίες αρτηρίες σας, διακόπτοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και θάνατο. Για την υγεία της καρδιάς, αποφύγετε τρόφιμα όπως μπισκότα, κροτίδες, κέικ, μεταποιημένα κρέατα, πατάτες τηγανητές, ντόνατς, ραβδί ή σκληρή μαργαρίνη και φοινικέλαιο.

Μείωση του βάρους

Μια μελέτη σε ζώα που αναφέρθηκε από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest τον Ιούνιο του 2006 έδειξε ότι το trans λίπος ανακατανέμει λιπώδη ιστό στην κοιλιά, οδηγώντας σε μεγαλύτερο σωματικό βάρος ακόμα και όταν οι συνολικές θερμίδες κρατιούνται υπό έλεγχο. Στη μελέτη, οι πιθήκους που έτρωγαν δίαιτα που περιείχαν trans trans λιπαρά παρουσίασαν αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά 7,2%, ενώ οι πίθηκοι που κατανάλωναν μονοακόρεστα λίπη είχαν 1,8% αύξηση. Οι πίθηκοι έλαβαν το ίδιο ποσό των συνολικών θερμίδων, με τα λιπαρά να αντιπροσωπεύουν το 35% της πρόσληψης. Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση trans trans λιπαρών αυξάνει το κέρδος βάρους. Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ηλιέλαιο, το έλαιο canola και το ελαιόλαδο, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, δηλώνει η American Heart Association.

Καταστήστε σας ανθεκτικό στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Όταν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σας αντί να λαμβάνεται από τα κύτταρα σας και οδηγεί σε διαβήτη. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαγνώσεων για τον διαβήτη, οι ειδικοί θεωρούν ότι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα το επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση, αποτελεί την κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα πλεονάζοντα λιπώδη κύτταρα γύρω από την κοιλιά σας παράγουν ορμόνες και άλλες ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αλληλεπιδράσεις στον λιπώδη ιστό προσελκύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος στην περιοχή και τροφοδοτούν τη χρόνια φλεγμονή, ευνοώντας την ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη. Η απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόσληψη λίπους και θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην αντίστροφη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυξήστε τον κίνδυνο του καρκίνου σας

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπών σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ποικιλία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ορθού, σημειώνει η Επέκταση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Η περιεκτικότητα σε λίπος στο κρέας μπορεί να διεγείρει τη δημιουργία δευτερογενών ενώσεων στο σώμα σας που παίζουν ρόλο στην πρόκληση καρκίνου. Η πρόσληψη λίπους πρέπει να συνεισφέρει όχι περισσότερο από 30% έως 35% της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης, με κορεσμένα λίπη να μην υπερβαίνουν το 7% έως 10%.