Φάρμακα θυρεοειδούς και απώλεια βάρους

Ο θυρεοειδής αδένας σας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και είναι απαραίτητος για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών του σώματος που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Οι διεργασίες του μεταβολικού σώματος περιλαμβάνουν την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή, την εξάλειψη, την πέψη, τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων, τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και τη συστολή των μυών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει δύο κύριες ορμόνες: θυροξίνη και τριϊωδοθυρονίνη. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν και διατηρούν όλες τις μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα σας. Η απελευθέρωση των ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα σας ελέγχεται από μια ορμόνη που ονομάζεται TSH ή θυρεοειδής ορμόνη. Η υπόφυση σας, η οποία βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας, είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση της TSH. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, η οποία χαρακτηρίζεται από υπο-παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Όταν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες θυρεοειδούς, οι μεταβολικές σας διαδικασίες επιβραδύνουν. Ένας αργός θυρεοειδής αδένας συχνά συνδέεται με μη φυσιολογικό κέρδος βάρους.

Ο στόχος της θεραπείας για τον υποθυρεοειδισμό είναι να αντικαταστήσει τις θυρεοειδικές ορμόνες που λείπει το σώμα σας. Η θεραπεία, η οποία είναι συνήθως δια βίου, αποτελείται από ένα συνθετικό φάρμακο ορμονών θυρεοειδούς που ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Η λεβοθυροξίνη έρχεται σε μορφή δισκίου που πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα με άδειο στομάχι, συνήθως πριν το πρωινό. Ο στόχος αυτού του φαρμάκου είναι να αντικαταστήσει τις ελλείπουσες ορμόνες θυρεοειδούς και να βοηθήσει στη διατήρηση των μεταβολικών διεργασιών. Περιστασιακά, η λεβοθυροξίνη όχι μόνο θα βοηθήσει στη διατήρηση των μεταβολικών διεργασιών, αλλά θα τα επιταχύνει. Όταν αυξάνεται ο ρυθμός των μεταβολικών σας διαδικασιών, χάνετε βάρος · είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το φάρμακο θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της ποσότητας θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα σας, δεν διορθώνει την υποκείμενη κατάσταση που μπορεί να προκαλεί υπολειτουργικό θυρεοειδή.

Το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας Πληροφορεί ότι αν και η λεβοθυροξίνη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους σε πολλά άτομα με νόσο του θυρεοειδούς, δεν πρέπει να λαμβάνεται ως βοήθημα απώλειας βάρους για παχύσαρκους ενήλικες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτή η χρήση της λεβοθυροξίνης έχει αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματική και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή τοξικές επιδράσεις.

Άλλα φάρμακα, συμπληρώματα και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το αν η λεβοθυροξίνη είναι κατάλληλη για εσάς, ειδικά εάν λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου ή συμπληρώματα ασβεστίου ή τρώτε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μεγάλη ποσότητα προϊόντων σόγιας.

Φισιολογία

Φάρμακο θυρεοειδούς

Σκέψεις

Αντενδείξεις