Γιατί οι άνθρωποι κερδίζουν βάρος καθώς μεγαλώνουν;

Το βάρος σας βασίζεται ουσιαστικά στις καθαρές θερμίδες σας. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτόν τον τύπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας γήρανσης. Παρόλο που πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των επιπέδων δραστηριότητας, της διατροφής, της γενετικής και άλλων παραγόντων στη μείωση ή τη διατήρηση του βάρους καθ ‘όλη τη διάρκεια της γήρανσης, οι ακριβείς αιτίες της αύξησης βάρους που σχετίζεται με την ηλικία παραμένουν υπό συζήτηση. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η γενετική δυστυχώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αύξησης του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να προκύψει από εξελικτικούς μηχανισμούς επιβίωσης. Ωστόσο, άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι τροποποιημένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, συμβάλλουν ή μπορούν να επιδεινώσουν την αύξηση του σωματικού βάρους λόγω ηλικίας.

Εξέλιξη

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2000 με τίτλο “Ιατρικές υποθέσεις”, η αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να σχετίζεται με έναν εξελικτικό μηχανισμό επιβίωσης που εκδηλώνεται στους γενετικούς μας κώδικες. Η θεωρία, που ονομάζεται Young Hunter Theory, περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι οι νεότεροι, που χρειάζονται δύναμη για να κυνηγήσουν και να συγκεντρωθούν, χρειάζονται περισσότερο μυϊκό ιστό από τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι, που ήταν λιγότερο ικανοί να κυνηγήσουν και να συγκεντρωθούν, ήταν καλύτερα να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος για να αποτρέψουν την πείνα. Εκείνοι που ήταν μυϊκοί ενώ ήταν νέοι, όμως έγιναν παχύτεροι καθώς γηράσκονταν, ήταν σε θέση να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν καλύτερα από τους άλλους, και επομένως εξελικτική τάση που αναπτύχθηκε για τέτοιες γενετικές ιδιότητες. Τώρα που οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται μόνο να οδηγήσουν στο μανάβικο αντί να κυνηγήσουν και λίγοι από εμάς λιμοκτονούν, αυτή η γενετική ποιότητα δυστυχώς δεν είναι πλέον συμφέρουσα.

Μυς

Το αν η απώλεια μυϊκής μάζας και η αύξηση του λίπους οφείλεται στην Young Hunter Theory είναι αμφισβητήσιμη, αλλά είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλοι οι ενήλικες χάνουν τη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν. Ο μυϊκός ιστός απαιτεί περισσότερη ενέργεια ή θερμίδες για να διατηρηθεί από ό, τι το λίπος, λόγω υψηλότερης απαίτησης για αίμα και οξυγόνο. Έτσι, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερο θα είναι ο μεταβολισμός σας, ακόμα και σε ηρεμία. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2007 που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Clinical Nutrition”, ο μέσος άνθρωπος χάνει μυϊκή μάζα με ρυθμό 1 έως 2% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Η μείωση του μυϊκού ιστού στο σώμα σας μειώνει το μεταβολισμό σας, Το ίδιο ποσό με όταν ήσαστε νεότερος, θα αρχίσετε να καταθέτετε τις θερμίδες που το σώμα σας δεν χρειάζεται ως λιπώδη ιστό.

Δραστηριότητα

Η μυϊκή μάζα, η άλλη συνιστώσα του ρυθμού μεταβολισμού σας – ή ο ρυθμός με τον οποίο καίτε τις θερμίδες – είναι το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας. Ένα από τα βάρη της ενήλικης ζωής είναι η εισαγωγή της εργασίας γραφείου και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τείνουν να είναι πιο ενεργοί. Μόλις αρχίσετε να ξοδεύετε οκτώ ώρες την ημέρα σε μια καρέκλα γραφείου και να έρθετε σπίτι πολύ κουρασμένος για να κάνετε τίποτα, αλλά κοιτάζετε την τηλεόραση, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να επιβραδύνεται, αφού δεν προκαλείτε σωματικά το σώμα σας. Αυτό επιδεινώνει την απώλεια μυών και πάλι, ακόμα κι αν μπορεί να μην τρώτε περισσότερο, οι χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις καθιστικού προκαλούν στο σώμα σας την κατάθεση υπερβολικών θερμίδων ως λιπώδη ιστό.

Στρες

Με την ενηλικίωση έρχονται περισσότερες ευθύνες και ανησυχίες, οι οποίες συχνά οδηγούν στην ανάπτυξη άγχους. Παρόλο που η συσχέτιση μεταξύ του στρες και του υπερβολικού βάρους εξακολουθεί να συζητείται, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το άγχος επηρεάζει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύτηκε στην «Ψυχοσωματική Ιατρική», η ορμόνη κορτιζόλη απελευθερώνεται συνήθως σε περιόδους πίεσης, που μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα σας να αποθηκεύσει περισσότερους λιπώδεις ιστούς κυρίως γύρω από το midsection σας. Το κοιλιακό λίπος είναι ανεπιθύμητο όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Θεωρείται ότι η απόκριση στρες κορτιζόλης σχετίζεται με μηχανισμούς εξελικτικής επιβίωσης, δεδομένου ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια, εμφανίστηκαν τυπικές καταστάσεις όταν το φαγητό ήταν σπάνιο.

Διατροφή

Όταν είστε νέοι, οι γονείς σας συνήθως αγοράζουν και ετοιμάζουν το φαγητό σας για εσάς επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές σας για φαγητό. Καθώς ωριμάζετε, πρέπει να κάνετε τις δικές σας διαιτητικές επιλογές. Όταν χτυπάτε για λίγο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κατευθύνεστε προς το πλησιέστερο μηχάνημα αυτόματης πώλησης ή για γρήγορο φαγητό, το οποίο συνήθως δεν έχει ως αποτέλεσμα επιλογές τροφίμων με χαμηλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, το άγχος που συχνά συνοδεύει την ενηλικίωση μπορεί για ορισμένους να οδηγήσει σε καταναγκαστικές διατροφικές συνήθειες. Οι υπερβολικές θερμίδες από την υπερκατανάλωση έπειτα κατατίθενται ως αποθέματα λίπους.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι η εξέλιξη, η γενετική και η κοινωνία είναι όλα στοιβάζονται εναντίον σας, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα για τη μάχη κατά της αύξησης του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία. Σύμφωνα με το άρθρο του 2003 του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, εάν μειώσετε τις καθαρές θερμίδες σας κατά 100 ημερησίως, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε την αύξηση του σωματικού βάρους καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πολλά, ειδικά δεδομένου ότι είναι ο αριθμός για να διατηρήσετε το βάρος σας – να μην χάσετε βάρος, όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Αμερική προσπαθούν να κάνουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει να τρώτε ένα μικρό κομμάτι ψωμιού, να καταναλώνετε ένα μπισκότο αντί για δύο, ή να κάνετε επιπλέον 10 λεπτά βιαστικά πόδια κάθε μέρα. Αν συνδυάσετε λίγο λιγότερο με λίγο περισσότερη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να είστε σε θέση να ξυρίσετε 200 ή ακόμα και 300 θερμίδες ημερησίως – δηλαδή 1.400 έως 2.100 θερμίδες την εβδομάδα. Επιπλέον, η συμμετοχή σε κατάρτιση αντοχής – ακόμα και η κατάρτιση δύναμης φωτός – μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή ακόμα και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολισμό σας.

Τα καλά νέα