Παπούτσια που τρέχουν μονοπάτια έναντι παπουτσιών

Είτε είστε αρχάριος, έμπειρος ή ανταγωνιστικός δρομέας, υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό τρέξιμο ή ένα κακό: τα παπούτσια σας. Σήμερα, οι επιλογές όταν περπατάτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα λειτουργίας μπορεί να είναι συντριπτική – ο αριθμός των εμπορικών σημάτων, των στυλ και των τύπων παπουτσιών στην αγορά μπορεί να αφήσει ακόμη και τον πιο μορφωμένο καταναλωτή ξεχασμένο και συγκεχυμένο. Η προσθήκη στη σύγχυση για πολλούς δρομείς είναι αν χρειάζονται ή όχι παπούτσια ίχνους ενώ τρέχουν.

Σκέψεις

Και οι δύο τύποι παπουτσιών, ανεξάρτητα αν επιλέγετε ένα παπούτσι δρόμου ή ουράς, προσφέρουν οφέλη στον δρομέα. Τα παπούτσια έχουν σχεδιαστεί για δύο σκοπούς. Πρώτον, για την προστασία των ποδιών και του σώματος από τραυματισμό που μπορεί να προκύψει από την επανειλημμένη πρόσκρουση του χτυπήματος στο έδαφος. Δεύτερον, για να μεγιστοποιήσετε την ταχύτητα προς τα εμπρός, συγκρατώντας την επιφάνεια του δρόμου ή του μονοπατιού για να προσφέρετε πρόσφυση, βοηθώντας την προώθηση της ορμής. Επιπρόσθετα, τα παπούτσια κατασκευάζονται για να αντισταθμίζουν συνθήκες όπως η υπερβολική ταχύτητα ή η υποταγή μέσω παπουτσιών με έλεγχο κίνησης ή σταθερότητας. Για σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, οι κατασκευαστές υποδημάτων παράγουν ένα παπούτσι για να διορθώσουν αυτές τις βιομηχανικές “αποτυχίες”. Είτε ολοκληρώνετε μια κούρσα 5K είτε μια διαδρομή, οι στόχοι του κατασκευαστή και του χρήστη είναι οι ίδιοι: να δώσουν στους δρομείς μια άκρη για να επιτύχουν τους καλύτερους χρόνους τους.

Οφέλη

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τύπων παπουτσιών έγκειται στους τύπους υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους. Τα παπούτσια είναι συνήθως κατασκευασμένα από υλικά ελαφρύτερου βάρους και έχουν λεπτότερα πέλματα. Τα παπούτσια Trail είναι βαρύτερα, με μια παχύτερη σόλα που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ακεραιότητας του παπουτσιού, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι περισσότεροι δρομείς τρέχουν στο πεζοδρόμιο, τις λεπτές επιφάνειες και τα περιποιημένα μονοπάτια. Κάτω από αυτούς τους τύπους συνθηκών, τα παπούτσια είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων από αυτούς τους δρομείς.

Χαρακτηριστικά

Για το μικρό ποσοστό των δρομέων που τρέχουν σε off-road μονοπάτια, ή ένα μείγμα δρόμου και μονοπάτι, ένα παπούτσι μονοπάτι μπορεί να είναι κατάλληλο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα ζευγάρι δρομείς είναι το είδος του εδάφους που θα τρέχετε. Πρόκειται να τρέξετε σε μονοπάτια χελιδόνι / μονοπάτια αλόγων, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια αναψυχής, δρόμους φωτιάς ή μονοπάτια πεζοπορίας; Είναι αυτά τα μονοπάτια λοφώδη, βραχώδη ή έχουν ρέματα που διασχίζουν διάφορα σημεία; Θα απαιτήσουν να καθαρίσετε μεγάλα αντικείμενα όπως πεσμένα δέντρα; Πολλοί δρομείς διαδρομής συνιστούν να τρέχουν σε μονοπάτια στα παπούτσια.

Σκέψεις

Όταν εντοπίσετε τον τύπο επιφάνειας που περιμένετε το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας σας θα γίνει, μπορείτε να αρχίσετε να εξετάζετε τα είδη των χαρακτηριστικών που θα χρειαστείτε από τα παπούτσια σας. Τα περισσότερα παπούτσια διαδρομής διαθέτουν πρόσθετη προστασία και στήριξη, η οποία παρέχει προστασία στις αρθρώσεις και στη στήριξη των αστραγάλων, ειδικά σε ανώμαλες επιφάνειες. Οι σόλες ποικίλλουν από μοντέλο σε μοντέλο. Σε σύγκριση με ένα τυπικό οδικό παπούτσι, το παπούτσι μονοπατιού έχει μια πιο παχιά και nubbier σόλα. Η προστιθέμενη πυκνότητα παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα σε τραχύ και άνισο έδαφος. Το nubbier ή πιο “επιθετικό” το παπούτσι, τόσο πιο πρόσφυση και πρόσφυση παρέχει το παπούτσι.

Επιλογή

Αν τρέχετε τυπικά σε βραχώδη ή εξαιρετικά λοφώδη, ορεινά ή ριζωτά μονοπάτια, μερικά παπούτσια με μονοπάτια προσφέρουν πρόσθετη προστασία για τα δάχτυλα των ποδιών σας και τα πέλματα των ποδιών σας με προφυλακτήρες και ενισχυμένες σόλες για να μειώσουν τις μώλωπες που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτές τις επιφάνειες. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ψάχνετε για ένα παπούτσι με μονοπάτια είναι ο τύπος προστασίας που μπορεί να προσφέρει το παπούτσι από τα συντρίμμια των ιχνών που εισέρχονται στο παπούτσι. Η τελική επιλογή είναι αν θα αγοράσετε ή όχι παπούτσια με επιφάνειες Gore-Tex για να προστατέψετε το πόδι από την υγρασία. Θυμηθείτε: Αν το υλικό δεν αφήσει το νερό μέσα, επίσης δεν το αφήνει έξω, το οποίο μπορεί να πάρει άβολα σε κρύες συνθήκες.

Υπάρχουν πολλές επιλογές και σκέψεις που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε εάν ένα παπούτσι δρόμου ή μονοπατιών είναι επωφελές για εσάς και για τη βιομηχανική σας και το στυλ λειτουργίας. Αυτό που έχει σημασία όταν αποφασίζετε για ένα παπούτσι είναι ότι το παπούτσι ταιριάζει στο πόδι σας και ότι δεν προσπαθείτε να κάνετε το πόδι σας να ταιριάζει στο παπούτσι. Οι κυψέλες, τα μαύρα νύχια ή ο πόνος έχουν ως αποτέλεσμα μια άβολη διαδρομή και ακόμη και τραυματισμό. Εάν διαπιστώσετε ότι τα παπούτσια με αυξημένη απορρόφηση κραδασμών και σταθερότητα είναι το σωστό παπούτσι για εσάς, ανεξάρτητα από το έδαφος στο οποίο τρέχετε, τότε αυτό είναι το κατάλληλο παπούτσι για εσάς. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια. Η εύρεση ενός παπουτσιού που ταιριάζει θα εξασφαλίσει χρόνια υγιούς, ευτυχής λειτουργίας.

συμπέρασμα