Απώλεια βάρους & λιποθυμία

Ενώ δημιουργείτε ένα θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους, ο περιορισμός της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών μπορεί να καταστρέψει τις αποθήκες ενέργειας και να επηρεάσει την ικανότητά σας να εστιάζετε πνευματικά. Όταν η διατροφή σας είναι υπερβολικά περιοριστική, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και λιποθυμία. Η γνώση των λόγων για λιποθυμία επεισοδίων κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το δυνητικά επικίνδυνο περιστατικό.

Αιτίες λιποθυμίας

Ιατρικά γνωστή ως συγκοπή (sin-co-pee), η λιποθυμία ορίζεται ως μια παροδική διαταραχή της ροής του αίματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Διαταραχές μπορεί να προκληθούν από οποιεσδήποτε καταστάσεις, όπως φάρμακα, υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, συγκέντρωση αίματος στα κάτω άκρα και ανεπαρκής διατροφή. Ένα ξαφνικό σοκ μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (το σύστημα καταπολέμησης ή πτήσης) έχει υπερδιεγερθεί.

Ορυκτολογική ανεπάρκεια και λιποθυμία

Η ανεπάρκεια ορυκτών μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Το σώμα σας χρησιμοποιεί διαιτητικό σίδηρο για να παράγει την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη, ένα συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Εάν το αίμα σας δεν περιέχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί του εγκεφάλου μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο. Παρομοίως, τα ανεπαρκή επίπεδα νατρίου και καλίου μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και οι δίαιτες που δεν περιέχουν κόκκινο κρέας, σκούρα πουλερικά ή σκούρα πράσινα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση των ορυκτών με το πέρασμα του χρόνου

Χαμηλή γλυκόζη αίματος και λιποθυμία

Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, ή η υπογλυκαιμία, μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία λιποθυμίας. Ο εγκέφαλός σας και άλλα ζωτικά όργανα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη λειτουργία της γλυκόζης. Όταν η γλυκόζη του αίματος γίνεται υπερβολικά χαμηλή, όπως και σε μια περιορισμένη διατροφή με υδατάνθρακες, μπορεί να συμβεί λιποθυμία. Η αποκατάσταση από το εξασθενημένο προκαλείται όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα στέλνει ένα μήνυμα στο ήπαρ για να διασπάσει τα αποθέματα γλυκογόνου για να αυξήσει την κυκλοφορούσα γλυκόζη. Εάν περιορίζετε την κατανάλωση υδατανθράκων ενώ προσπαθείτε να ασκηθείτε έντονα, οι μύες σας ανταγωνίζονται τον εγκέφαλό σας για τη γλυκόζη, θέτοντας σας σε υψηλό κίνδυνο λιποθυμίας.

Αφυδάτωση και λιποθυμία

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμία. Οι άνθρωποι αφυδατώνονται όταν το νερό που φεύγει από το σώμα υπερβαίνει το ποσό που επιστρέφει. Το σώμα σας χάνει νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των περιττωμάτων. Το νερό μπορεί επίσης να χαθεί από τα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος. Όταν μειώνεται η κυκλοφορία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστεί λιποθυμία. Επειδή γεμίζουμε νερό μέσω των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε, μειώνοντας την κατανάλωση τροφίμων χωρίς να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Με βάση τη σόδα διατροφής, τον καφέ και το τσάι για τα υγρά μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αφυδάτωση, καθώς λειτουργούν ως διουρητικά.

Οδηγίες απώλειας βάρους για την πρόληψη της λιποθυμίας

Ζάλη και λιποθυμία μπορεί να αποφευχθεί υιοθετώντας μια κοινή λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Η διαμονή ενυδατωμένη με πόση επαρκούς ποσότητας νερού, κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, κατανάλωση μικρών γευμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης και κατανάλωση μέσα σε μία ώρα πριν από την προπόνηση είναι όλες στρατηγικές που θα διατηρήσουν τον εγκέφαλό σας λειτουργικό στη βέλτιστη Επίπεδα. Αποφύγετε τη δίαιτα λιμοκτονίας ή τις δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ποικιλία τροφίμων.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε λιποθυμία από άλλους. Εάν έχετε ιστορικό συγκοπής, μιλήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Θα πρέπει επίσης να επιδιώξετε την παρέμβαση εάν υποφέρετε ξαφνικά χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αμέριστη κεφαλαλγία, εάν υποφέρετε περισσότερο από δύο φορές σε 24ωρη περίοδο, εάν υποφέρετε από τραυματισμό στο κεφάλι ή εάν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου ή Επιληπτικές κρίσεις.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε παρέμβαση