Παρενέργειες της ξυλιτόλης και της σορβιτόλης

Η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη είναι υποκατάστατα ζάχαρης που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή “δεν έχει προστεθεί ζάχαρη”. Οι άνθρωποι σε μια δίαιτα ή σε αυτούς με διαβήτη, μπορεί να είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν τρόφιμα και σνακ που περιέχουν ξυλιτόλη ή σορβιτόλη ως τρόπο μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης. Η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη είναι ασφαλή για κατανάλωση σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες γίνονται πολύ ενοχλητικές, περιορίστε ή αποφύγετε να φάτε τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Αλκοόλες ζάχαρης 101

Η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη ταξινομούνται ως αλκοόλες σακχάρων, αλλά μην αφήνετε το όνομα να σας ξεγελάσει · δεν περιέχουν αιθανόλη, την ουσία που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά. Μπορείτε να βρείτε αλκοόλες ζάχαρης σε σκληρές καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά και άλλα σνακ που φέρουν την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη”. Η ξυλιτόλη απαντάται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, μανιτάρια και μερικά δημητριακά. Γενικά, είναι λιγότερο γλυκό από τη ζάχαρη. Η σορβιτόλη απαντάται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά και συνήθως παρασκευάζεται από σιρόπι καλαμποκιού. Είναι περίπου 50 τοις εκατό τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη.

Παρενέργειες των αλκοολών ζάχαρης

Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι δύσκολο για το σώμα να χωνέψει, έτσι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικού χαρακτήρα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία και διάρροια όταν καταναλώνονται σε υπερβολικά ποσά. Το Drugs.com υποδεικνύει ότι οι γαστρεντερικές παρενέργειες εμφανίζονται όταν οι δόσεις ξυλιτόλης υπερβαίνουν τα 40 έως 50 γραμμάρια την ημέρα. Η ποσότητα αλκοολών ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα ποικίλλει ευρέως, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων. Μια τυπική ζαχαροπλαστική χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχει 29 γραμμάρια σακχαροαλκοολών, ενώ οι σκληρές καραμέλες μπορεί να περιέχουν 5 γραμμάρια ανά μερίδα. Η ευαισθησία στις αλκοόλες σακχάρων είναι ιδιαίτερα ατομική. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μόνο μικρές ποσότητες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την ατομική σας ανοχή.

Η μέτρηση είναι ακόμα κρίσιμη

Παρόλο που οι σακχαρούχες αλκοόλες είναι απαλλαγμένες από ζάχαρη, είναι σημαντικό να μην το σκεφτείτε αυτό ως ένα ελεύθερο πέρασμα για να φάτε όσο θέλετε. Οι αλκοόλες ζάχαρης περιέχουν θερμίδες, περίπου 1,5 έως 3 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με τη ζάχαρη, η οποία περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκτός από τα γαστρεντερικά συμπτώματα, παρατηρήθηκε αύξηση βάρους σε άτομα που επέλεξαν να καταναλώσουν αλκοόλες σακχάρων σε περίσσεια, σύμφωνα με το νοσοκομείο Yale-New Haven. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλες σακχάρων εξακολουθούν να περιέχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, θερμίδων και λιπών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Μια σημείωση για εκείνους με διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη, να γνωρίζετε ότι οι σακχαρούχες αλκοόλες εξακολουθούν να είναι μια μορφή υδατανθράκων και επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αν και σε μικρότερη έκταση από τη ζάχαρη. Συνιστάται να μετράτε τους υδατάνθρακες από ξυλιτόλη, σορβιτόλη και άλλες αλκοόλες σακχάρων προς το καθημερινό στόχο των υδατανθράκων που ο γιατρός σας θέτει για εσάς. Για να γίνει αυτό, αφαιρέστε τα μισά γραμμάρια αλκοόλης σακχάρων από τα συνολικά γραμμάρια υδατανθράκων που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από τους παραγωγούς τροφίμων να προβάλλουν προειδοποίηση για «καθαρτικό αποτέλεσμα» στις ετικέτες εάν θα μπορούσατε να καταναλώσετε 50 γραμμάρια σορβιτόλης από το φαγητό σε μια μέρα, σύμφωνα με το Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να τρώτε γλυκά και επιδόρπια περιστασιακά, παρά τακτικά.