Τι παρακινεί κάποιον να κάνει αλλαγές για να βελτιώσει τις συνήθειες υγείας και άσκησης του;

Οι συνήθειες σας, τόσο καλές όσο και κακές, εξυπηρετούν έναν σκοπό που σας κάνει να τους συνδέσετε συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Παρόλο που το κίνητρό σας για υιοθέτηση ή παραβίαση συνήθειας μπορεί να διαφέρει από το κίνητρο κάποιου άλλου, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παρακινητικοί παράγοντες. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Arlene Matthews Uhl, συγγραφέα του “Ο οδηγός του πλήρους εγωίου για την ψυχολογία της ευτυχίας”, χρειάζονται 21 έως 30 ημέρες για να αλλάξετε μια κακή συνήθεια σε μια που βελτιώνει το επίπεδο υγείας ή άσκησης.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι μια ισχυρή δύναμη που παρακινεί τους ανθρώπους να κάνουν υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ενισχύοντας την επίλυση προβλημάτων, την κρίση, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τον Chloe E. Bird, εκδότη του “Εγχειριδίου Ιατρικής Κοινωνιολογίας”. Η προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη μιας εκπαίδευσης προωθεί την επιμονή και τη θετική δράση, την οποία πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο άσκησής σας, να κάνετε υγιεινές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, να κοιμηθείτε περισσότερο, να παρακολουθήσετε λιγότερη τηλεόραση ή να βελτιώσετε ό, τι αισθάνεστε ότι χρειάζεται βελτίωση.

Τέσσερις παράγοντες

Τέσσερις κύριοι κινητήριοι παράγοντες είναι συνήθως πίσω από την αποφασιστικότητα να αρχίσουν να ασκούν, σύμφωνα με τον Steven B. Kayne, συντάκτη του βιβλίου «Αθλητισμός και άσκηση φαρμάκων για φαρμακοποιούς». Οι άνθρωποι ασκούν να αισθάνονται σωματικά ισχυρές και κατάλληλες, να βελτιώνουν ή να διατηρούν την υγεία τους, ως πηγή προσωπικής ολοκλήρωσης, και να είναι σε εξωτερικούς χώρους. Σε μια έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα και την υγεία, η νοητική εγρήγορση σημείωσε επίσης υψηλό ρόλο ως κινητήριος παράγοντας για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης. Ωστόσο, υπάρχει και μια διακριτική αποσύνδεση, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι τείνουν να υπολογίζουν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης ως υψηλότερα από ό, τι στην πραγματικότητα και σε άλλα άτομα ως χαμηλότερα, λέει ο Kayne.

Επίπεδο άνεσης

Η κατοχή ενός χώρου άσκησης όπου αισθάνεστε άνετα είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα άσκησης, σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού “Indianapolis Monthly” του Ιανουαρίου 2008. Εάν σκέφτεστε να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο, θα είστε περισσότερο παρακινημένοι να κολλήσετε με το σχέδιό σας εάν η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη για εσάς. Άλλα μέλη του γυμναστηρίου μπορούν να αποτελέσουν πηγή ενθάρρυνσης και κινήτρου. Η θετική στάση και η αίσθηση ολοκλήρωσης που αποκτάτε καθώς προχωράτε προς τους στόχους σας, μπορεί να σας κρατήσει σε καλό δρόμο. Αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες επιτυχίες σας μπορεί να αποτελέσετε σημαντική κινητήρια δύναμη.

Πρότυπο

Έχοντας ένα μοντέλο είναι ένα καλό εργαλείο για πολλούς ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές στην άσκηση, τη διατροφή τους και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συχνά σε διαφημιστικές καμπάνιες που αποσκοπούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τη χρήση βλαβερών πρακτικών τρόπου ζωής, όπως πόσιμο, κάπνισμα ή λήψη ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Dennis Coon, συγγραφέα του βιβλίου “Εισαγωγή στην Ψυχολογία: Πύλες για Νου και Συμπεριφορά”. Για τους προσωπικούς σας στόχους υγιεινού τρόπου ζωής, αν δεν έχετε ένα διάσημο μοντέλο αθλητή ή ηθοποιού, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή έναν συνάδελφο για να μιμηθούν – με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να προσεγγίσετε κάποιον που γνωρίζετε Και να τους ζητήσετε συμβουλές ή να σας κρατήσουμε υπεύθυνους για τους στόχους σας.