Τι συμβαίνει εάν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες;

Ενώ μερικοί γκουρού διατροφής μπορούν να καταγγείλουν τους υδατάνθρακες ως ρίζα όλων των βρώσιμων κακών, η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά να λειτουργούν σωστά. Εάν η δίαιτά σας δεν έχει υδατάνθρακες, θα μπορούσατε να αισθανθείτε υποβαθμισμένη και να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Αντί να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, προσπαθήστε να τις αποκτήσετε από υγιείς, ακατέργαστες πηγές που παρέχουν επίσης έναν πλούτο βιταμινών και μετάλλων.

Ενέργεια Crash

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας, έτσι μπορείτε να νιώσετε υποτονική εάν δεν τρώτε αρκετά από αυτά. Το σώμα σας μετατρέπει υδατάνθρακες σε μια μορφή ζάχαρης που ονομάζεται γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί για άμεση ενέργεια. Επίσης, αποθηκεύει την περίσσεια γλυκόζης ως γλυκογόνο στους μυς και το συκώτι σας για μεταγενέστερη χρήση, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ως εκ τούτου, μπορείτε να περάσετε έξω γρήγορα στο περίπατο σας ή jog εάν αποστερεθείτε από τους υδατάνθρακες. Η γλυκόζη είναι επίσης το προτιμώμενο καύσιμο του εγκεφάλου σας, οπότε όταν οι προμήθειες πέφτουν χαμηλές, μπορεί να έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε.

Πεπτικό άγχος

Οι ίνες είναι ένας σημαντικός τύπος υδατανθράκων που λείπει από τη μέση αμερικανική διατροφή. Χρειάζεστε ίνες για να βοηθήσετε στην πέψη και μπορεί να γίνει δυσκοιλιότητα με χαμηλή πρόσληψη. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με την εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται μικρές σακκούλες στο κόλον, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα της κοιλιάς και κράμπες. Αυτά τα σακουλάκια μπορούν επίσης να παγιδεύουν κομμάτια σκαμνιού, οδηγώντας σε εκκολπωματίτιδα, μια ασθένεια που συμπτώνεται από μόλυνση και φλεγμονή του παχέος εντέρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εκκολπωματίτιδα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί νοσηλεία.

Πιθανό πρόβλημα νεφρών

Όταν τα αναλώσιμα υδατανθράκων είναι χαμηλά, το σώμα σας δημιουργεί επιπλέον κετόνες, τα οποία είναι παχιά υποπροϊόντα που παρέχουν μια εναλλακτική πηγή καυσίμων. Οι κετόνες είναι τοξικές σε μεγάλες ποσότητες, έτσι ώστε οι νεφροί σας πρέπει να εργάζονται σκληρότερα από το συνηθισμένο για να τους ξεπλύνετε από το σύστημά σας. Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες τείνουν επίσης να είναι υψηλές σε πρωτεΐνες, δημιουργώντας πρόσθετα υποπροϊόντα που το σώμα σας πρέπει να ξεπλύνει. Αυτές οι επιδράσεις ενδέχεται να επιφέρουν υπερβολική πίεση στους νεφρούς σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες.

Carbs τον υγιεινό τρόπο

Η ημερήσια τιμή για υδατάνθρακες σε δίαιτα 2.000 θερμίδων είναι 300 γραμμάρια, σε σύγκριση με μόλις 65 γραμμάρια λίπους και 50 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εξευγενισμένες πηγές υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα αρτοσκευάσματα, είναι σύντομα σε ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, αλλά και αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος επειδή απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Για πιο υγιή λήψη υδατανθράκων, μετατρέψτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή ολικής σίκαλης, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης και ποπ κορν. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης θρεπτικές πηγές υδατανθράκων, έτσι συμπεριλάβετε αυτές σε κάθε γεύμα.