Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κατανάλωσης υπερβολικού λίπους;

Το σώμα σας χρειάζεται λίγα διαιτητικά λίπη, ειδικά τα υγιή ακόρεστα λίπη που δεν μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι συνδέονται με την κατανάλωση πάρα πολύ ολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και trans-λιπαρών. Μπορείτε να προστατέψετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο να πάρετε βάρος ή να αναπτύξετε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις επιλέγοντας προσεκτικά την ποσότητα και τον τύπο του λίπους στην καθημερινή διατροφή σας.

Τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένου του λίπους – οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το λίπος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες επειδή περιέχει περισσότερες θερμίδες. Ένα γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο διαιτητικών υδατανθράκων και λίπους. Ακόμη και αν η διατροφή σας περιέχει λιγότερα λίπη από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες, τα λίπη θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών θερμίδων · Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το λίπος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους γιατί δεν σας κάνει να νιώσετε τόσο γεμάτος όσο και άλλα μακροθρεπτικά συστατικά . Τα λίπη καίγονται επίσης λιγότερες θερμίδες κατά την πέψη, επηρεάζοντας ελάχιστα την ενεργειακή δαπάνη. Συγκριτικά, οι υδατάνθρακες αυξάνουν τις θερμίδες που καίγονται κατά 5-10% και οι πρωτεΐνες αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-30%, σύμφωνα με την έκθεση Nutrition and Metabolism τον Νοέμβριο του 2014. Τα κορεσμένα λίπη είναι πιο πιθανό να προσθέσουν κιλά από τα ακόρεστα λίπη. Διατροφή τον Απρίλιο του 2014. Τέλος, η συνολική σύνθεση των μακροθρεπτικών ουσιών στη διατροφή σας κάνει τη διαφορά. Τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι η μικρότερη πρόσληψη λίπους οδηγεί σε μικρή αλλά σημαντική απώλεια βάρους.

Όταν το πετρέλαιο υδρογονώνεται, αλλάζει από ένα υγιές υγρό έλαιο σε ένα ανθυγιεινό trans λίπος. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα ή της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα της καλής χοληστερόλης ή της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας. Για κάθε 2 τοις εκατό των θερμίδων σας που παίρνετε από τα trans-λίπη – ή περίπου 4 γραμμάρια trans-λιπαρών που βασίζονται σε κατανάλωση 2.000 θερμίδων – ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά 23%, σύμφωνα με την Harvard Medical School. Τα τρανς λιπαρά απομακρύνονται από πολλά προϊόντα, αλλά τα ψάχνουν σε τηγανητά τρόφιμα, μαργαρίνη, λιπαρά και εμπορικά παρασκευασμένα ψητά προϊόντα. Οι περισσότεροι τύποι κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν την ποσότητα επιβλαβούς χοληστερόλης, η οποία συλλέγεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται, εμποδίζει τη ροή του αίματος και προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται όταν τα κορεσμένα λίπη αντικαθίστανται από ακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι θα τα βρείτε σε ζωικά λίπη, πλήρες γάλα και προϊόντα από πλήρες γάλα, όπως το τυρί και το βούτυρο · Η χοληστερόλη θεωρείται συνήθως ένα ανθυγιεινό λίπος, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη Μια μικρή επίδραση στα επίπεδα του αίματος της χοληστερόλης. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή νόσο ή διαβήτη, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το πόση χοληστερόλη είναι ασφαλής για εσάς. Ωστόσο, αν είστε αλλιώς υγιείς, συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη λήψη χοληστερόλης.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δηλώνει ότι η συνολική πρόσληψη λίπους από μόνη της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μελέτες μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλύψει πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αν είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε έναν τύπο καρκίνου Πάνω από ένα άλλο. Η πρόσληψη διαιτητικού λίπους μπορεί επίσης να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες εάν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο και ασθένεια της χοληδόχου κύστης. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να συσχετιστεί με ορισμένους τύπους καρκίνου. Ενώ το FDA δεν περιέχει λιπίδια, τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στα λιπώδη κύτταρα και η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στον διαβήτη, την αρθρίτιδα και τις καρδιακές παθήσεις. Συγκριτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 έχουν διπλό ρόλο. Το ωμέγα-6 ή το λινελαϊκό οξύ έχει γενικά φλεγμονώδη δράση, αλλά μπορεί επίσης να μετατραπεί σε αραχιδονικό οξύ, το οποίο έχει μια προ-αντιφλεγμονώδη επίδραση. Σε εργαστηριακούς αρουραίους, η υπερβολική πρόσληψη φλεγμονής που προκαλείται από το λινελαϊκό οξύ, ανέφερε Journal of Nutritional Biochemistry τον Δεκέμβριο του 2015. Από την άλλη, μια ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στην κυκλοφορία το 2014 ανέφερε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο λινολεϊκό οξύ είχαν λιγότερες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου. Μέχρι να προκύψουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις που έχουν καταρτιστεί από το Ινστιτούτο Ιατρικής.

Το είκοσι έως το 35 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από διαιτητικά λίπη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής. Με βάση την κατανάλωση 2.000 θερμίδων ημερησίως, αυτό μεταφράζεται σε 44 γραμμάρια έως 78 γραμμάρια λιπών. Οι γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν 1,1 γραμμάρια ολικών ω-3 λιπαρών οξέων και 12 γραμμάρια ω-6 λιπαρών οξέων ημερησίως. Οι άνδρες χρειάζονται 1,6 γραμμάρια ωμέγα-3 και 17 γραμμάρια ωμέγα-6 κάθε μέρα. Τα υγιή ακόρεστα λίπη βρίσκονται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια. Οι πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν καρύδια, λιναρόσπορους, έλαιο canola, σογιέλαιο και ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος. Μερικές καλές επιλογές για τα ωμέγα-6 περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, πεκάν, έλαιο κνήκου, βραζιλιάνικα καρύδια και καλαμποκέλαιο.Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά περιορισμό των κορεσμένων λιπών σε λιγότερο από 7 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων ή το πολύ 16 γραμμάρια με βάση τη λήψη 2.000 Θερμίδες καθημερινά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τελείως τα trans-λιπαρά, αλλά μην καταναλώνετε περισσότερο από 1 τοις εκατό των συνολικών σας θερμίδων σε trans-λιπαρά. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από 2 γραμμάρια για δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα. Εάν πρέπει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά σε 5 τοις εκατό ή λιγότερα από τις συνολικές θερμίδες.

Αύξηση βάρους από το φαγητό πάρα πολύ λίπος

Κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου από το διαιτητικό λίπος

Υπερβολική πρόσληψη λίπους και χρόνια νόσος

Συνιστώμενη πρόσληψη λίπους