Παρενέργειες του λευκού εκχυλίσματος φασολιών

Το λευκό εκχύλισμα νεφρών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εμποδίζοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων, γι ‘αυτό συχνά ονομάζεται αποκλεισμός υδατανθράκων ή αναστολέας αμύλου. Ενώ το εκχύλισμα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να πάει μακριά αφού το σώμα σας προσαρμοστεί στο συμπλήρωμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος ή να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του σακχάρου στο αίμα, οπότε μιλήστε στον γιατρό σας πριν πάρετε το λευκό εκχύλισμα φασολιών, ειδικά εάν έχετε διαβήτη.

Δραστηριότητα εκχύλισης λευκού φασολιού

Τα λευκά φασόλια παράγουν φυσικά ουσίες που ονομάζονται αναστολείς άλφα-αμυλάσης. Μόλις φτάσετε στο σώμα σας, αυτοί οι αναστολείς εμποδίζουν την αμυλάση, το οποίο είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των υδατανθράκων στο λεπτό έντερο. Οι υδατάνθρακες που δεν διασπώνται δεν μπορούν να απορροφηθούν από το τοίχωμα του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματός σας, συνεπώς συνεχίζουν να κινούνται μέσω του πεπτικού σας σωλήνα μέχρι να ζυμωθούν από βακτήρια στο παχύ έντερο. Αυτή η δραστηριότητα δέσμευσης αμυλάσης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς μειώνει την ποσότητα υδατανθράκων – και ως εκ τούτου τις θερμίδες – που εισέρχονται στο σύστημά σας.

Γαστρεντερικές παρενέργειες

Τα εκχυλίσματα λευκών φασολιών γενικά δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο αέριο και διάρροια λόγω της αυξημένης ζύμωσης των υδατανθράκων. Έχουν αναφερθεί επίσης φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Nutrition. Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίστηκαν μετά την κατανάλωση των συμπληρωμάτων για μερικές ημέρες. Αυτά τα προσωρινά γαστρεντερικά προβλήματα είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσετε αν αυξήσετε ξαφνικά την ποσότητα ινών στη διατροφή σας.

Αλλεργίες, αλληλεπιδράσεις και προειδοποιήσεις

Αν είστε αλλεργικοί στα όσπρια, μην πάρετε το λευκό εκχύλισμα φασολιών. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι αναστολείς αμυλάσης μπορούν να εξαχθούν από σιτάρι, κάτι που δεν θα ήταν ασφαλές εναλλακτικό εάν έχετε αλλεργίες σε σίτο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και εκείνες με νεφρική ή ηπατική νόσο πρέπει να συμβουλευτούν τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσουν τα συμπληρώματα λευκών φασολιών. Οι αναστολείς αμυλάσης μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να μην είναι ασφαλείς εάν παίρνετε φάρμακα για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή έχετε διαβήτη ή υπογλυκαιμία.

Απώλειες βάρους

Στην ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, το περιοδικό “Nutrition Journal” ανέφερε το ποσό του σωματικού βάρους που χάθηκε από τα άτομα σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2007 και 2010. Σε τρεις ξεχωριστές μελέτες, οι συμμετέχοντες που έλαβαν λευκό εκχύλισμα φασολιών έχασε 4 λίβρες για οκτώ εβδομάδες, Λίρες πάνω από τέσσερις εβδομάδες και 7 λίρες μετά τη λήψη συμπληρωμάτων για 12 εβδομάδες. Τα άτομα σε κάθε μελέτη που έλαβαν απλά δισκία ζάχαρης είτε παρέμειναν στο ίδιο βάρος είτε κέρδισαν 1 λίβρα. Μια άλλη ανασκόπηση στο περιοδικό British Journal of Nutrition τον Ιούλιο του 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έξι κλινικές δοκιμές είχαν προβλήματα ποιότητας και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας του λευκού εκχυλίσματος φασολιών.