Γιατί είναι η ζάχαρη κακή για την απώλεια βάρους;

Όταν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, ώστε το σώμα σας να κάψει τα λιπαρά του καταστήματα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι η ζάχαρη, η οποία παρέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει 1 κουτ. Της ζάχαρης περιέχει 16 θερμίδες. Το χειρότερο μέρος; Η ζάχαρη δεν παρέχει θρεπτικά συστατικά, επομένως όλες οι θερμίδες που παίρνετε δεν είναι καθόλου.

Σημασία

Τα υγιεινά τρόφιμα παρέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες εκτός από τις θερμίδες που περιέχουν. Για παράδειγμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αν βρίσκεστε σε δίαιτα με απώλεια βάρους, η κατανάλωση αυτών των τροφών παρέχει τα καύσιμα και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει υγιή λειτουργία. Αν όμως αντί για υγιεινά τρόφιμα τρώτε καραμέλες, γλυκά, ψητά, σόδες και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, το σώμα σας πιθανότατα θα πάρει πολύ περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκευτεί ως λίπος.

Φυσικά σκόνες

Τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στο γάλα, δεν απειλούν το πρόγραμμα απώλειας βάρους σας όπως και τα πρόσθετα σάκχαρα. Τα φυσικά σάκχαρα δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες, έτσι προσθέτουν λίγο γλυκύτητα σε τρόφιμα που περιέχουν επίσης πολλά άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά. Εάν τρώτε μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, τα φυσικά σάκχαρα που παίρνετε πιθανότατα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατροφή σας.

Προστέθηκαν σάκχαρα

Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι μια άλλη ιστορία. Οι παραγωγοί τροφίμων συχνά προσθέτουν γλυκαντικά για να παράσχουν χύμα, να λειτουργήσουν ως συντηρητικά, να βοηθήσουν στη ζύμωση, να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να βελτιώσουν τη γεύση. Τα τρόφιμα με πολύ προστιθέμενη ζάχαρη είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες αλλά σχετικά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, ένας κακός συνδυασμός για άτομα που ελπίζουν να χάσουν βάρος. Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν μια ποικιλία γλυκαντικών, όπως σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σιρόπι βύνης, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, καφέ ζάχαρη, φρουκτόζη, συμπυκνώματα χυμού φρούτων, γλυκόζη, μέλι, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο, λακτόζη, μαλτόζη, μελάσα, σακχαρόζη, σιρόπι και ακατέργαστη ζάχαρη.

Σκέψεις

Δεν χρειάζεται να απομνημονεύσετε όλα τα διαφορετικά ονόματα των γλυκαντικών. Αντ ‘αυτού, διαβάστε απλά τη διατροφική ετικέτα, η οποία αναφέρει πόση συνολική ζάχαρη περιέχει μια μερίδα τροφής ή ποτού. Η ετικέτα διατροφής δεν κάνει διάκριση μεταξύ των τύπων ζάχαρης, αλλά για σκοπούς παρακολούθησης θερμίδων, το μόνο που έχει σημασία είναι να υπολογίσετε ποια τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε. Γενικά, μπορείτε να διατηρήσετε χαμηλή την πρόσληψη ζάχαρης, εξαλείφοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας και επιλέγοντας αντί για φρέσκα τρόφιμα.