Επώδυνη ακμή

Ενώ μπορείτε να βρείτε τα σπυράκια ενοχλητικά ή αντιαισθητικά, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επώδυνα – εκτός αν έχετε πάρει ή γδαρμένο. Τα οδυνηρά σπυράκια είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα κυστικής ακμής – σκληρών, φραγμένων σμηγματογόνων (πετρελαϊκών) αδένων. Αυτά τα σπυράκια συχνά γεμίζουν με πύον και φλεγμονώνονται βαθιά κάτω από το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό και πόνο.

Κατ ‘οίκον φροντίδα

Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό μέχρι δύο φορές την ημέρα. Το τρίψιμο, η συλλογή ή η συμπίεση της ακμής για την απελευθέρωση του πύου και την ανακούφιση της πίεσης θα κάνει τον πόνο χειρότερο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές. Μια τοπική, εξωχρηματιστηριακή κρέμα ή πήκτωμα με υπεροξείδιο βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ, που εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος, μπορεί να βοηθήσει να στεγνώσει μερικά από το παγιδευμένο έλαιο, να διευκολύνει την πίεση στην κύστη και να ανακουφίσει τον πόνο. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, κτυπήστε σε μια ελαφριά, χωρίς λιπαρά ενυδατική κρέμα.

Πρόσθετη θεραπεία

Η βαθιά, επώδυνη ακμή συχνά απαιτεί παρέμβαση από έναν εξουσιοδοτημένο δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να καθορίσει τον τύπο ακμής σας και την καλύτερη πορεία θεραπείας. Ο δερματολόγος σας μπορεί να συστήσει τοπικές συνταγογραφούμενες κρέμες ή στοματική θεραπεία, οι οποίες θα πρέπει να παρακολουθούνται σε αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να διαπιστωθεί εάν δουλεύει για το δέρμα σας.