Ποια προβιοτικά περιέχουν miso;

Μπορεί να έχετε ακούσει για το miso, ένα ιαπωνικό φαγητό που παράγεται από σόγια που έχουν υποστεί ζύμωση και μερικούς κόκκους · αν δεν το δοκιμάσατε, λείπει μια γευστική προσθήκη σε σούπες και άλλα πιάτα. Συνήθως διαθέσιμο ως πάστα, το miso περιέχει προβιοτικά, προστίθενται υγιείς μικροοργανισμοί για να παράγουν ζύμωση που είναι παρόμοιοι με αυτούς που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα. Miso probiotics μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά miso είναι επίσης υψηλό σε αλάτι, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε με μέτρο.

Διαδικασία ζύμωσης

Η παραγωγή του miso απαιτεί την προσθήκη ενός εκκινητή ζύμωσης που ονομάζεται koji, ο οποίος συνήθως περιέχει τον μυκητιακό μικροοργανισμό Aspergillus oryzae, αν και είναι επίσης δυνατό να παραχθεί miso με άλλες καλλιέργειες, όπως μια ζύμη που ονομάζεται Saccharomyces rouxii. Αυτοί οι προβιοτικοί οργανισμοί ενεργοποιούν τη διαδικασία ζύμωσης στις πρώτες ύλες, οι οποίες είναι σόγια, μόνα τους ή σε συνδυασμό με κριθάρι, καστανό ρύζι ή άλλους κόκκους. Μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την παραγωγή υψηλής ποιότητας miso, με το προϊόν να γίνει πιο ομαλό και να αποκτήσει μια πιο περίπλοκη γεύση όσο περισσότερο ζυμώνει.

Χρήση του Miso

Είναι σημαντικό να αγοράσετε unpasteurized miso επειδή η παστερίωση μπορεί να καταστρέψει τις ζωντανές προβιοτικές καλλιέργειες στην πάστα. Το Miso διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα λευκά ή το κομμάτι miso, το οποίο παρασκευάζεται από σόγια και ρύζι και έχει ελαφριά, ελαφρώς γλυκιά γεύση, κίτρινο ή mugi miso, φτιαγμένο από κριθάρι και σόγια, με μέτρια έντονη γεύση και κόκκινο ή hatcho miso. Μόνο σόγια, η οποία είναι η πιο έντονα αρωματισμένη. Όταν χρησιμοποιείτε miso σε σούπα, στιφάδο ή άλλο μαγειρεμένο πιάτο, μην το προσθέτετε μέχρι το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος και αμέσως αφαιρέστε το φαγητό από τη θερμότητα · η υψηλή θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τους προβιοτικούς οργανισμούς.

Πιθανά οφέλη

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς μπορεί να έχει μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα που συνοψίζεται από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Αναφέρουν ότι πολλά προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν ή να βελτιώσουν τη διάρροια, ειδικά όταν αναπτύσσονται μετά τη λήψη αντιβιοτικών που καταστρέφουν τους υγιείς εντερικούς οργανισμούς. Πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν εάν έχετε νόσο του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δύο διαταραχές που περιλαμβάνουν φλεγμονή του εντερικού σωλήνα. Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν αναζητήσει και άλλα πιθανά οφέλη από το miso, συμπεριλαμβανομένου ενός που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού τοξικολογικής παθολογίας του Ιουνίου 2013, στο οποίο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που τράφηκαν τριών μηνών ζύμωση απέτυχαν να αναπτύξουν προκαρκινικές αλλαγές ή καρκίνο του παχέος εντέρου μετά την έκθεση Καρκινογόνο. Άλλες παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι το miso μπορεί να προστατεύσει τα ζώα από τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του ήπατος, αλλά αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα σε ζώα χρειάζονται ακόμα επιβεβαίωση σε ανθρώπους.

Μερικές προειδοποιήσεις

Το Miso τείνει να είναι υψηλό σε νάτριο, με περίπου 630 χιλιοστόγραμμα σε 1 κουταλιά της σούπας ή περίπου 25 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας 2.400 χιλιοστογράμμων. Η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής σας πίεσης ή, εάν έχετε ήδη την κατάσταση, να το καταστήσετε χειρότερο, οπότε είναι καλύτερο να τρώτε miso με μέτρο, τοποθετώντας το σε μια υγιεινή διατροφή που γενικά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αποφύγετε miso εάν είστε αλλεργικοί στη σόγια επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το Miso περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται τυραμίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα · συζητήστε τη χρήση του miso με το γιατρό σας εάν πάρετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα για να διαπιστώσετε εάν είναι ασφαλές για εσάς.