Σημεία και συμπτώματα της εξάρτησης από την καφεΐνη

Το εάν ή όχι μπορεί να γίνει εθισμένο στην καφεΐνη είναι ένα μάλλον αμφιλεγόμενο θέμα στο ιατρικό πεδίο, με ορισμένες από τις αντιπαραθέσεις που απορρέουν από τον ορισμό του εθισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η απόσυρση της καφεΐνης παράγει συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρή. Αν νομίζετε ότι είστε εθισμένοι στην καφεΐνη και θέλετε να σταματήσετε, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με προγράμματα που αποσκοπούν στη διακοπή της εξάρτησης από την καφεΐνη.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της απόσυρσης από την καφεΐνη είναι ο πονοκέφαλος, ο οποίος συχνά αναπτύσσεται μέσα σε 12 έως 24 ώρες μετά την τελευταία κατάποση της καφεΐνης. Ο πονοκέφαλος συχνά αναπτύσσεται αργά και γίνεται αισθητός σε όλο το κεφάλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος μπορεί να γίνει σοβαρός και παλλόμενος. Περίπου το 50% των καταναλωτών συνήθους κατανάλωσης καφεΐνης αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο μετά τη διακοπή της κατάποσης της καφεΐνης και η συχνότητα και η σοβαρότητα των πονοκεφάλων που προκαλούνται από την απόσυρση της καφεΐνης μπορεί να ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο.

Ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα απόσυρσης της καφεΐνης είναι η υπερβολική υπνηλία ή η υπνηλία, μερικές φορές οδηγώντας σε αισθήματα κόπωσης, υποτονισμού και λήθαργου. Και πάλι, τα συμπτώματα γενικά εμφανίζονται αρχικά 12 έως 24 ώρες μετά την τελευταία πρόσληψη καφεΐνης και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο.

Η δυσκολία συγκέντρωσης ή εστίασης είναι ένα άλλο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα απόσυρσης της καφεΐνης. Σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι ανέφεραν ότι έγιναν εντελώς ανίκανοι και ανίκανοι να εργαστούν ή να πάνε στο σχολείο λόγω συμπτωμάτων απόσυρσης από την καφεΐνη. Και πάλι, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κυμαίνεται ευρέως μεταξύ των ατόμων. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης μειωμένο κίνητρο για εργασία. Ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη μπορεί επίσης να αναπτυχθούν ως συμπτώματα απόσυρσης της καφεΐνης. Η γνωστική και ψυχοκινητική απόδοση μπορεί επίσης να μειωθεί, όπως μετράται με συγκεκριμένες δοκιμές.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη που προκαλούνται από την απόσυρση της καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, του εμέτου, των μυών και των πόνων και της βαρύτητας στα χέρια και τα πόδια. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να ζήσουν ζεστά και κρύα ξόρκια και μια γενική αίσθηση ασθένειας. Η ένταση αιχμής των συμπτωμάτων απόσυρσης της καφεΐνης αναφέρεται συχνά ότι συμβαίνει 20 έως 48 ώρες μετά την τελευταία λήψη καφεΐνης και τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν δύο ημέρες έως και μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Πονοκέφαλο

Υπνηλία

Συγκέντρωση δυσκολιών

Συμπτώματα όπως η γρίπη