Τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης d, του διαβήτη και των τριγλυκεριδίων

Χρειάζεται βιταμίνη D για απορρόφηση ασβεστίου, σωστή ανοσολογική λειτουργία, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έκκριση ινσουλίνης. Οι ενήλικες απαιτούν γενικά τουλάχιστον 15 μικρογραμμάρια ή 600 διεθνείς μονάδες την ημέρα. Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη · η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον κίνδυνο για υψηλά τριγλυκερίδια, μια κατάσταση που οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν από ό, τι οι άνθρωποι που δεν έχουν διαβήτη.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας δημιουργεί και εκκρίνει την ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σημειώνει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2008 με τίτλο «Ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο μεταβολισμός». Υπεύθυνη για αυτές τις επιδράσεις, επειδή το ασβέστιο παίζει ρόλο στη δημιουργία και την απέκκριση ινσουλίνης. Ωστόσο, όλες οι μελέτες δεν δείχνουν αυτό το αποτέλεσμα. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Παχυσαρκία» τον Οκτώβριο του 2010, διαπίστωσε ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την κατάσταση της βιταμίνης D. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2007 στο περιοδικό “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου διαβήτη μόνο για όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλυκόζη.

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ένας τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας είναι να χάσετε βάρος. Λαμβάνοντας ένα καθημερινό συμπλήρωμα που αποτελείται από 83 μικρογραμμάρια βιταμίνης D, ενώ ακολουθεί πρόγραμμα μείωσης βάρους, φαίνεται να αυξάνει τις ευεργετικές επιδράσεις της απώλειας βάρους στα τριγλυκερίδια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition τον Μάιο του 2009. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 13,5%, ενώ τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο αύξησαν τα τριγλυκερίδια κατά 3%.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με διαβητική δυσλιπιδαιμία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, αυξημένες συγκεντρώσεις μικρών πυκνών λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και χαμηλών επιπέδων λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας. Αυτοί οι παράγοντες μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο διαβητικών για υψηλή χοληστερόλη, φραγμένες αρτηρίες, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Το σώμα σας μπορεί να δημιουργήσει βιταμίνη D εάν αφιερώνετε επαρκή χρόνο στο άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος και η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος. Έτσι τρώνε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, όπως τον τόνο, τον σολομό, τον ξιφία, τις σαρδέλες, το συκώτι, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημητριακών για πρωινό, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποικιλίες χυμού πορτοκαλιού. Συμπληρώματα είναι μια άλλη επιλογή, αλλά προσέξτε τη δοσολογία. Η λήψη περισσότερων από 4.000 διεθνείς μονάδες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς παρενέργειες.

Βιταμίνη D και διαβήτη

Βιταμίνη D και τριγλυκερίδια

Διαβήτης και τριγλυκερίδια

Ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D