Τι προκαλεί μια μείωση στο εύρος της κίνησης & έντονο πόνο στον ώμο;

Ο αρθρωτός σας σύνδεσμος μπορεί να κινηθεί σε μεγάλο εύρος κίνησης, μέσω της κάμψης, της επέκτασης, της απαγωγής, της προσαγωγής και της περιστροφής. Όταν χάσετε αυτό το εύρος κίνησης, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αν αντιμετωπίσετε πόνο μαζί με απώλεια εύρους κίνησης, η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη. Πολλές καταστάσεις που αφορούν τον ώμο σας μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο και μειωμένο εύρος κίνησης.

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από την κλειδαριά, την ωμοπλάτη και τον άνω βραχίονα. Μπορείτε να μετακινήσετε τον ώμο σας περιστρέφοντας την κορυφή του άνω οστού του βραχίονα γύρω από μια κάψουλα. Περίπου η κάψουλα είναι μια ομάδα τενόντων που συναντώνται για να σχηματίσουν την περιστροφική μανσέτα. Όταν συναντήσετε μια περιστροφική μανσέτα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πλήρες ή μερικό σχίσιμο σε έναν από τους τένοντες. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει καθώς ο τένοντας επιδεινώνεται ή μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα, όπως όταν υποφέρετε από τραυματισμό που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Τα συμπτώματα ενός δακρύου περιστροφικού περιβλήματος είναι ο πόνος και η αδυναμία στον ώμο και η μείωση του εύρους κίνησης κατά την ανύψωση ή την περιστροφή του βραχίονα.

Μεταξύ της περιστρεφόμενης μανσέτας, υπάρχουν bursa – ή μικρά σάκοι – που προορίζονται για τη λίπανση της άρθρωσης. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, το τέλος της κλείδωσης στενεύει το διάστημα μεταξύ του και του άνω χεριού σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την περιστροφική περιστροφική μανσέτα και την μπούρσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο τον πόνο όσο και τη μείωση του εύρους κίνησης, ειδικά όταν σηκώνετε το χέρι σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα και τοπική ευαισθησία.

Ένας παγωμένος ώμος είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας ακινητοποιημένης αρθρώσεως ώμου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και άλλος συνδετικός ιστός του ώμου σκληρύνουν και πυκνούν. Αυτό σας κάνει να μην μπορείτε να μετακινήσετε τον ώμο σας και μπορεί να γίνει πολύ οδυνηρό. Ο παγωμένος ώμος ξεκινάει με πόνο που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης του ώμου σας, με την πάροδο του χρόνου, αυτό επιδεινώνεται και γίνεται ένας παγωμένος ώμος.

Η πορεία της θεραπείας είναι παρόμοια για κάθε κατάσταση ώμου. Ο πόνος αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή ισχυρότεροι ανακουφιστές πόνου συνταγογράφησης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μετά από χειρουργική επέμβαση ή αντί της φυσικής θεραπείας είναι το επόμενο βήμα. Σε συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή, θα αυξήσετε την εμβέλειά σας και θα ενισχύσετε την άρθρωση. Αυτό συμβαίνει μέσω κοινού χειρισμού και εξειδικευμένων ασκήσεων.

Περιστρεφόμενος δακτύλιος

Πρόσκρουση

Κατεψυγμένο ώμο

Θεραπεία