Τι προκαλεί τη σύσφιξη των μυών;

Οι μύες σας παρέχουν δύναμη και δομή στο σώμα σας, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε σχεδόν κάθε κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας από την οδήγηση στην εργασία στο δείπνο μαγειρέματος. Ωστόσο, αυτές οι βασικές ενέργειες μπορούν γρήγορα να γίνουν πιο δύσκολες και επώδυνες όταν περιλαμβάνουν ένα σφιχτό και πονόλαιμο μυ. Όταν συμβαίνει αυτό σε έναν μυ, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις.

Κακή στάση

Η κακή στάση του σώματος είναι μια κοινή αιτία των σφιγμένων μυών. Το σώμα σας είναι να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με συγκεκριμένο τρόπο, με τη σπονδυλική στήλη ευθεία και χαλαρή, υποστηριζόμενη από τους μυς του σώματός σας. Ωστόσο, όταν σπρώξετε την πλάτη σας, τραβήξτε τους ώμους σας προς τα εμπρός ή κολλήστε το λαιμό σας, αλλάζετε την ευθυγράμμιση του σώματος. Αυτή η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ορισμένους μύες, ειδικά στους μύες του λαιμού, των ώμων και της κάτω πλάτης, με αποτέλεσμα τους σφιχτούς μύες.

Εσφαλμένη τεχνική άσκησης

Εσφαλμένες τεχνικές άσκησης μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος πίσω από τους σφιχτούς μύες. Ακριβώς όπως και με τη στάση σας, οι κινήσεις άσκησης βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ευθυγράμμιση ώστε να τοποθετηθεί η αντίσταση στους στοχευόμενους μυς. Ωστόσο, η λανθασμένη μορφή μπορεί να τοποθετήσει αντοχή στους μυς που μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για το επίπεδο έντασης της άσκησης, με αποτέλεσμα σφίξιμο ή τραυματισμό. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε διάδρομο, η σωστή στάση είναι να κρατάτε τα χέρια σας στην πλευρά σας ή ελαφρώς στις ράγες στήριξης και το κεφάλι σας να χαλαρώνει και να βλέπει προς τα εμπρός. Όταν χρησιμοποιείτε την κακή στάση του σώματος σε έναν διάδρομο, όπως στηριζόμενη στις χειρολαβές ή κοιτάζοντας τα πόδια σας, ασκείτε πίεση στους μυς στο λαιμό, τον ώμο και την πλάτη σας, προκαλώντας σφίξιμο.

Κατάχρηση

Η υπερβολική χρήση μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία σφιγμένων μυών. Όταν ασκείτε έντονα ή συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες όπου οι μύες σας εκτελούν την ίδια κίνηση επανειλημμένα, ο μυϊκός ιστός μπορεί να προκαλέσει μικρούς τραυματισμούς ή δάκρυα. Οι μύες σας ανταποκρίνονται σε αυτόν τον τραυματισμό, σφίγγοντας ως προστασία από περαιτέρω τραυματισμό.

Στρες

Αν και το στρες είναι περισσότερο από μια ασθένεια που σχετίζεται με συγκίνηση, οι επιδράσεις του στρες μπορούν να δημιουργήσουν φυσικές αντιδράσεις στο σώμα. Το άγχος ενεργοποιεί το ασυνείδητο σύστημα αντανακλαστικού του σώματός σας. Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να προκαλεί αυτόματα συστολή μυών σε περιόδους κινδύνου, όπως όταν αγγίζετε κάτι ζεστό και τραβήξετε αυτόματα πίσω το χέρι σας. Ωστόσο, το στρες είναι σταθερό, προκαλώντας τη σύσπαση των μυών σε πιο σταθερή βάση με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι σταθερές συσπάσεις οδηγούν σε σφιχτούς μύες, ειδικά στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη.