Τι σημαίνει “hamsa yoga”;

Η γιόγκα θεωρείται συχνά ως μια εναλλακτική μορφή ιατρικής που συγχρονίζει το μυαλό και το σώμα, εστιάζοντας στην αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο για να αναπτύξει την ειρήνη του μυαλού. Η Κλίβελαντ Κλινική εξηγεί ότι η γιόγκα κάνει μια λίστα με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της διαχείρισης του άγχους, της αυξημένης φυσικής κατάστασης και της απώλειας βάρους. H Hamsa Yoga, μια ιδιαίτερη παραλλαγή της Γιόγκα, βασίζεται στη συμβολογία και τα χαρακτηριστικά ενός αγαπημένου υδρόβιου ζώου: το κύκνο.

Εννοια

Στη Σανσκριτική, το νόημα για το “χάμσα” είναι ο κύκνος. Η πρακτική της Χάμσα Γιόγκα είναι ουσιαστικά “ο τρόπος του κύκνου”. Ο Ιχειάνιος Γιόγκι Δάσκαλος από την αρχαία ινδική γλώσσα Nath, Yogiraj Siddhanath, πέρασε τα πρώτα του χρόνια στα Ιμαλάια υπό την καθοδήγηση και την επιρροή άλλων Γιόγκι. Έχοντας φτάσει σε μια ιδιαίτερη μεταμόρφωση του πνεύματος και του σώματος, με μεγάλη εμπειρία στην Hamsa Yoga και τον διαλογισμό, ο Siddhanath εξηγεί ότι “η εμπειρία του Hamsa κάνει ακόμα ένα να γνωρίζει τη θέληση της Θεότητας στην εδώ και τώρα αλήθεια ζωντανή”.

Φυσικά χαρακτηριστικά του Hamsa

Ο κύκνος είναι συχνά ένα σύμβολο ή αναπαράσταση της χάριτος, της καθαρότητας και της ειρήνης. Ο κύκνος είναι ένα ήσυχο πλάσμα και μπορεί ουσιαστικά να μετακινηθεί από τόπο σε τόπο χωρίς να διαταράξει το περιβάλλον του. Η ήσυχη ύπαρξή του, μαζί με την ευγενική ολίσθηση και την αξιοπρεπή στάση του, εμπνέουν όσους ασκούν την Hamsa Yoga για να αναπτύξουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες μέσω της πρακτικής.

Άλλα χαρακτηριστικά του Hamsa

Εκείνοι που ασκούν την Hamsa Yoga πιστεύουν επίσης ότι ο κύκνος αντιπροσωπεύει τέλεια ένωση, ισορροπία και ζωή, εκτός από τη διάκριση και τον μετασχηματισμό. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αναπτύξει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και να καθορίσει ψυχικά, σωματικά και ηθικά όρια για τον εαυτό του. Επιπλέον, καθώς κάποιος επανειλημμένα φωνάζει τη λέξη hamsa, η λέξη τελικά μεταμορφώνεται σε αυτό που ακούγεται σαν “soaham”, ή “είμαι”, που οδηγεί σε μια σχέση μεταξύ hamsa και Brahman, το Άνω Πνεύμα. Τελικά, μέσα από μια συνεπή και εμπεριστατωμένη πρακτική και εφαρμογή του εαυτού τους, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η Hamsa Yoga μπορεί να οδηγήσει σε μια μεταμόρφωση του σώματος, του νου και του πνεύματος και μια ισχυρότερη σύνδεση με τον Brahman.

Θεωρητική Εφαρμογή

Στην Hamsa Yoga, αυτοί που ασκούν την πρακτική πιστεύουν ότι ένας κύκνος αντιπροσωπεύει το σχήμα και τα τμήματα του εγκεφάλου. Μέσα από βαθύ διαλογισμό και εστιασμένη, ανασταλμένη αναπνοή, ένας γιόγκι μπορεί να διεγείρει προοδευτικά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και να μεταφέρει ενέργεια σε όλο τον εγκέφαλο για να προχωρήσει μέσα από διαφορετικά επίπεδα συνείδησης.