Τι συμβαίνει εάν απορροφηθεί πάρα πολύ βιταμίνη d στο σώμα;

Ενώ κάποια βιταμίνη D είναι καλή για σας, πάρα πολλά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Είναι πολύ πιθανό να λάβετε υπερβολική δόση βιταμίνης D επειδή το σώμα σας αποθηκεύει αυτή τη λιποδιαλυτή βιταμίνη, έτσι ώστε τα τοξικά επίπεδα να μπορούν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου εάν καταναλώνετε πάρα πολύ. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ή η υπερβιταμίνωση D μπορεί να προκαλέσει δυνητικά σοβαρές επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο την καλή υγεία σας.

Η τοξικότητα της βιταμίνης D συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά από την κατανάλωση πάρα πολλών συμπληρωμάτων διατροφής, σε αντίθεση με τα υπερβολικά ποσά από τη διατροφή σας ή την έκθεση στον ήλιο. Το συνιστώμενο ανώτατο όριο για την πρόσληψη βιταμίνης D είναι 4.000 διεθνείς μονάδες ή 100 μικρογραμμάρια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαιτητικών όσο και των συμπληρωματικών πηγών. Εάν λαμβάνετε πολυβιταμίνες και συμπληρώματα βιταμίνης D, ελέγξτε τη δόση σε κάθε μία για να καθορίσετε τη συνολική ποσότητα συμπληρωματικής βιταμίνης D που καταναλώνετε καθημερινά. Ελέγξτε επίσης τα συστατικά εάν πάρετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου · πολλές μάρκες περιλαμβάνουν βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D διεγείρει την ενεργή απορρόφηση του διαιτητικού ασβεστίου από το λεπτό έντερο. Προωθεί επίσης την κατακράτηση του ασβεστίου στα νεφρά σας. Μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει αυξημένο επίπεδο ασβεστίου στο αίμα ή υπερασβεστιαιμία. Πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερβιταμίνωσης D προέρχονται από υπερβολικό ασβέστιο στο σώμα σας.

Τα πρώτα συμπτώματα υπερβολικής βιταμίνης D περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ναυτία και έμετο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. Επειδή πολλές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να μην τα συσχετίσετε άμεσα με την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D.

Η συγκέντρωση ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα και το αίμα επηρεάζει τη μυϊκή λειτουργία. Με υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα λόγω τοξικότητας στη βιταμίνη D, μπορεί να εμφανιστεί μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν τσιμπούρια μυών και συσπάσεις.

Η περίσσεια ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλείται από την υπερβιταμίνωση D οδηγεί συχνά σε αυξημένη ούρηση. Επειδή χάνετε το συνολικό νερό του σώματος μέσω της υπερβολικής ούρησης, η δίψα αυξάνεται επίσης. Εάν η πρόσληψη νερού δεν συμβαδίζει με τις απώλειες μέσω των νεφρών σας, μπορεί να γίνει αφυδατωμένη.

Η υπερκαλιαιμία που σχετίζεται με την τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά σας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να εμφανιστεί σχηματισμός λίθων νεφρού που περιέχουν ασβέστιο και να συμβάλει στη μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Η απώλεια πρωτεΐνης μέσω των ούρων σας είναι ένα κοινό σημάδι της βλάβης των νεφρών.

Πόσο είναι πάρα πολύ?

Υπερασβεστιαιμία

Ναυτία, Έμετος και απώλεια όρεξης

Μυϊκή αδυναμία

Αυξημένη ούρηση και δίψα

Προβλήματα νεφρών

Οι χημικές ανισορροπίες στο σώμα σας που συμβαίνουν με την υπερβιταμίνωση D μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας κατάσταση, προκαλώντας συνήθως ευερεθιστότητα, νευρικότητα και κόπωση. Αν και αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται με πολλές ασθένειες, η παρουσία τους μαζί με άλλους που σχετίζονται με την υπερβιταμίνωση D μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει τη σωστή διάγνωση.

Ευερεθιστότητα και κόπωση