Απορρόφηση zoloft και βιταμίνης b12

Το Zoloft, το εμπορικό σήμα της σερτραλίνης, είναι ένα φάρμακο συνταγών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της διαταραχής πανικού, της διαταραχής του μετατραυματικού στρες και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής. Ανήκει στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμοποιείται για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 και κακοήθειας αναιμίας. Πριν από τη χρήση αυτών των προϊόντων μαζί, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας.

Το Zoloft λειτουργεί παρεμποδίζοντας την επαναρρόφηση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Αυτό επιτρέπει στη σεροτονίνη να παραμείνει στον εγκέφαλο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στην κατανομή του λίπους και των υδατανθράκων και στον σχηματισμό πρωτεϊνών. Βοηθά επίσης τα κύτταρα να αναπαράγονται και να εμπλέκονται στην παραγωγή κυττάρων του αίματος.

Το ήπαρ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα του κυτοχρώματος P450, τα οποία εμπλέκονται στη διάσπαση των φαρμάκων · δύο από αυτά τα ένζυμα, το CYP 2C19 και το CYP 2D6, μεταβολίζουν ή διασπούν το Zoloft. Το φάρμακο αφαιρείται από το σώμα μέσω των ούρων και των περιττωμάτων. Η βιταμίνη Β12 απορροφάται από το στομάχι και αποθηκεύεται κυρίως στα νεφρά, το ήπαρ και τα επινεφρίδια.

Το Zoloft μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φαρμάκων που διασπώνται στο σώμα με τον ίδιο τρόπο. Μερικά παραδείγματα αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν τραμαδόλη, φαινυτοΐνη, βαλπροϊκό οξύ, λίθιο, βαρφαρίνη και σουματριπτάνη. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της φαινυτοΐνης, της φαινοβαρβιτάλης, της κολχικίνης, της μεθοτρεξάτης και της μετφορμίνης. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα των παρεμποδιστών χολικών οξέων, όπως η κολεστιπόλη, η χολεστυραμίνη και το κολσεβελάμ, και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη και η λανσοπραζόλη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Zoloft επηρεάζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 ή ότι τα επίπεδα του Zoloft επηρεάζονται από τη βιταμίνη.

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσετε με κάποιο τρόπο σε ένα φάρμακο · επομένως, εάν πάρετε το Zoloft, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν είστε σε θέση να πάρετε τη βιταμίνη και να συστήσετε κατάλληλη δόση. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας παρακολουθήσει ανάλογα. Να γνωρίζετε ποια παρενέργεια είναι φυσιολογική και απαιτεί ιατρική φροντίδα. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε πάντα συμβουλή σε έναν επαγγελματία υγείας.

Ενέργειες

Μεταβολισμός

Αλληλεπιδράσεις

Αποφυγή παρενεργειών