Θα έχετε αυξημένη όρεξη λίγο μετά την εγκυμοσύνη σας;

Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε προτιμάτε να μην είστε, δεν είστε μόνοι αν βρείτε τον εαυτό σας εξετάζοντας τα συμπτώματά σας για πιθανά σημάδια εγκυμοσύνης. Ενώ πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο, ναυτία και κάποιες κράμπες ως πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης, άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να είναι λιγότερο κοινά και λιγότερο αναγνωρίσιμα.

Χρονικό πλαίσιο

Τεχνικά, είστε ήδη δύο εβδομάδες έγκυος όταν συλλάβετε, εξηγήστε τον Heidi Murkoff και τον Sharon Mazel στο βιβλίο τους “Τι να περιμένετε όταν περιμένετε”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε συλλάβει περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου της εμμήνου ρύσεως και η εγκυμοσύνη χρονολογείται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου. Η περίοδος πρώιμης εγκυμοσύνης, κατά την οποία θα αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα, είναι από την ηλικία κύησης περίπου τριών έως έξι εβδομάδων ή μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Λόγος των συμπτωμάτων

Ο λόγος για τον οποίο αρχίζετε να εμφανίζετε συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης – και όχι όλες οι γυναίκες δείχνουν όλα ή και τα περισσότερα από τα τυπικά συμπτώματα – είναι ότι τα επίπεδα των ορμονών σας αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτό οδηγεί στο πιο συνηθισμένο πρόωρο σύμπτωμα, μια χαμένη περίοδο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια ναυτία, που ονομάζεται συνήθως «πρωινή ασθένεια», εξηγεί ο Murkoff και ο Mazel. Πολλές γυναίκες έχουν επίσης πονοκεφάλους, και μερικές εμπειρίες χαμηλές κοιλιακές κράμπες που δεν είναι ανόμοιες με τις εμμηνόρροπες κράμπες.

Πείνα

Είναι πολύ χαρακτηριστικό για τις έγκυες γυναίκες να αισθάνονται αρκετά πεινασμένοι, σημειώνει ο Δρ Miriam Stoppard στο βιβλίο της “Η σύλληψη, η εγκυμοσύνη και η γέννηση.” Συνήθως, ωστόσο, η πείνα πλησιάζει στην αρχή του δεύτερου τριμήνου από την αρχή του πρώτου. Οι περισσότερες γυναίκες – αν και όχι όλοι – δεν έχουν καμία αλλαγή της όρεξης ή αλλιώς μειώνουν την όρεξη τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, καθώς τα επίπεδα των ορμονών τους προσαρμόζονται.

Σκέψεις

Εάν αντιμετωπίζετε σημαντική πείνα στην πλήρη απουσία άλλων σημείων εγκυμοσύνης, δεν είναι πιθανό να είστε έγκυος. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να είστε πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η όρεξή τους αυξάνεται γύρω στο χρόνο που περιμένουν μια εμμηνορροϊκή περίοδο. Ο Δρ Stoppard, ωστόσο, σημειώνει ότι όλες οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στην εγκυμοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο επειδή οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται πολύ πεινασμένοι αμέσως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε.

Τι να κάνω

Εάν αντιμετωπίζετε αυξημένη όρεξη – ή οποιαδήποτε άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα – και υπάρχει πιθανότητα ότι μπορεί να είστε έγκυος, είναι πιθανότατα καλύτερο να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τις υποψίες σας με ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Οι δοκιμές στο σπίτι τείνουν να είναι πιο αξιόπιστες κατά ή γύρω από την πρώτη ημέρα της περιόδου που χάσατε, εξηγεί ο Δρ Raymond Poliakin στο βιβλίο του “Τι δεν σκέφτεστε να ζητήσετε από τον μαιευτήρα σας”. Επειδή οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για τα συμπτώματά σας.