Βιταμίνη b-12 για χαμηλή επινεφρική κορτιζόλη

Τα επινεφρίδια σας, που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά σας, είναι υπεύθυνα για την αντίδραση “αγώνα ή πτήσης” σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό προκαλείται από την ορμόνη αδρεναλίνη, που ονομάζεται επίσης επινεφρίνη. Ο φλοιός των επινεφριδίων είναι το εξωτερικό τμήμα των επινεφριδίων σας που είναι υπεύθυνο για τη λήψη δύο στεροειδών ορμονών. Η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση και την ανταπόκριση στο άγχος. Μερικές φορές τα επινεφρίδια κάνουν ανεπαρκή επίπεδα κορτιζόλης. Ορισμένες βιταμίνες μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα αυτής της πάθησης.

Επιληπτική ανεπάρκεια

Η αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη παράγεται στην υπόφυση σας. Αυτή η ορμόνη σηματοδοτεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να εμφανιστούν από δύο αιτίες, όταν δεν υπάρχει επαρκής αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη ή δεν υπάρχει αρκετή κορτιζόλη. Η νόσος του Addison είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει τα επινεφρίδια και οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης. Οι χρόνιες λοιμώξεις, ο καρκίνος των επινεφριδίων και άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή κορτιζόλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, κακή όρεξη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, ζάλη, σκοτεινό δέρμα και μυϊκούς σπασμούς.

Μαρκαδόροι φλεγμονής

Όταν η κορτιζόλη απελευθερώνεται σε απόκριση του στρες, εμφανίζεται φλεγμονή. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, δείκτη φλεγμονής. Η βιταμίνη Β-12 βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής μετατρέποντας την ομοκυστεΐνη στη μεθειονίνη, ένα αμινοξύ. Μια μελέτη του 2006 στην «Κλινική Χημεία και Εργαστηριακή Ιατρική» διαπίστωσε ότι όταν τα υποκείμενα συμπληρώθηκαν με αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη ή κορτιζόλη, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης τους παρέμειναν τα ίδια. Οι συγκεντρώσεις του β-12 στον ορό έπεσαν εξαντλημένες, ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα της υψηλής κορτιζόλης στη φλεγμονή μπορούν να ρυθμιστούν με βιταμίνη Β-12. Αυτή η διαδικασία θα εξαντλήσει τελικά τα επίπεδα σας αν δεν ανεφοδιάσετε B-12.

Χαμηλή Κορτιζόλη

Επειδή η βιταμίνη Β-12 συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων της κορτιζόλης, τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης πιθανόν να απαιτούν λιγότερη βιταμίνη Β-12 από το σώμα σας για το σκοπό αυτό. Τα οφέλη από την επαρκή βιταμίνη Β-12 μπορούν να βοηθήσουν με κάποια από τα άλλα συμπτώματα με χαμηλή κορτιζόλη. Η βιταμίνη Β-12 είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή κορτιζόλη μειώνει την κυκλοφορία προκαλώντας πτώση της αρτηριακής σας πίεσης, οπότε είναι σημαντικό να αποφευχθεί η αναιμία, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των κυττάρων του αίματος. Η βιταμίνη Β-12 μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει την κόπωση, ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα των χαμηλών επιπέδων κορτιζόλης.

Επαρκής διατροφή

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα επινεφριδίων κορτιζόλης, κινδυνεύετε περισσότερο από υποσιτισμό επειδή επηρεάζεται η όρεξή σας. Ενώ η βιταμίνη Β-12 μπορεί να είναι ευεργετική για την υψηλή κορτιζόλη, μπορεί επίσης να βοηθήσει με κάποια από τα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων κορτιζόλης. Εάν πάρετε πάρα πολύ συμπληρωματικό B-12, μπορείτε να καλύψετε μια ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα είναι 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Αντί να συμπληρώνετε μόνο με βιταμίνη Β-12, πάρτε μια πολυβιταμίνη για να ενισχύσετε τη συνολική διατροφική σας κατάσταση. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης.