Θρεπτική αξία της οστικής χτένας

Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένο στις βόρειες αμερικανικές δίαιτες, οι χονδροειδείς χόνδρες – που αναφέρονται επίσης ως τένοντες ή χόνδρους – απαντώνται συχνά στις κουζίνες της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σούπα ή συστατικό στιφάδο, ως παχυντής για ζωμούς ή τρώγεται ωριμασμένο από μόνη της.

Το μακιγιάζ των χνουδιών

Η οσφυϊκή τρίχα περιέχει τα θρεπτικά συστατικά του οστού καθώς και τον τένοντα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Jade. Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο, γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη και ελαστίνη, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η θειική γλυκοζαμίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ενδεχομένως ευεργετική για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, και στις ασιατικές καλλιέργειες, η τρώση του τένοντα πιστεύεται ότι προάγει το υγιές δέρμα, τις αρθρώσεις και τα μαλλιά. Ωστόσο, αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία δεν υποστηρίζονται από τη δυτική έρευνα.

Απώλεια οστού

Τα οστά των οστών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο και ελαστίνη και οι ζωμοί ή τα πιάτα που προέρχονται από οστικές χόνδρους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής απώλειας οστικής μάζας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού “Osteoporosis International” του 2012. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα που περιείχε υδρολυμένο κολλαγόνο συνέβαλε στη βελτίωση της συνολικής Οστική πυκνότητα σε περίοδο 26 ημερών. Αυτή η μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου ένα μήνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση απέτρεψε απώλεια οστικής πυκνότητας. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα που περιείχε κολλαγόνο συνέβαλε στη μείωση της οστικής απώλειας σε ποντίκια, χρειάζεται περαιτέρω ανθρώπινη και μακροχρόνια μελέτη.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η παρασκευή ζωμών από κόκαλα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες χνουδιού – όπως από κορμούς βοδινού ή χοιρινού κρέατος, πόδια κοτόπουλου ή οστά νευρώσεων – μπορεί να παράγει μια εξαιρετικά θρεπτική σούπα που είναι φθηνή για να γίνει στο σπίτι. Ο χόνδρος μπορεί να είναι χρήσιμος στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών των αρθρώσεων, της αρθρίτιδας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Είναι επίσης χρήσιμο για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο μπορεί επίσης να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη για τους τένοντες και τους συνδέσμους σας, και να αυξήσει την ελαστικότητα του δέρματος.

Πώς να το φάει

Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους κατανάλωσης οστών των χόνδρων είναι μέσω των οστικών ζωμών. Κόψτε τα κομματάκια οστών – από τα πουλερικά, το βόειο κρέας ή τα ψάρια – σε τεμάχια των 2 έως 3 ιντσών και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο αποθέμα με αρκετό νερό για να καλύψετε τα οστά. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα ξύδι – οποιουδήποτε είδους θα κάνει – ή χυμό λεμονιού, φέρνετε το απόθεμα σε βράση και μειώστε σε μια ήπια σιγοβράστε. Μαγειρέψτε για μία έως δύο ώρες. Προσθέστε ψιλοκομμένα λαχανικά και βότανα στο απόθεμα για να αυξήσετε τη γεύση. Για να μαγειρέψετε ολόκληρα τεμάχια, βράστε ή ατμού τους τένοντες μέχρι να είναι μαλακά και διαφανή. Καθώς οι τένοντες έχουν μικρή γεύση από μόνοι τους, τις εποπτεύουν μετά το μαγείρεμα με αλάτι, σάλτσα σόγιας, φρέσκα βότανα, αρωματισμένα έλαια ή ξύδι.