Παρασυμπαθητικές ασκήσεις

Ενώ είναι κοινό για πολλούς ανθρώπους να ασκούν ασκήσεις που είναι προκλητικές και σωματικά απαιτητικές, οι ασκήσεις υψηλής έντασης μπορούν συχνά να είναι πολύ εξαντλητικές στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Για όσους πάσχουν από χρόνιο άγχος ή υπερβολική προπόνηση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να ξεκουραστεί για να παραμείνει υγιές και ασκήσεις που τονίζουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορούν να είναι σημαντικά ωφέλιμες για την καλύτερη ανάκτηση.

Γιόγκα

Λίγοι τύποι άσκησης μπορούν να συγκριθούν σε επιδράσεις στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα από τη γιόγκα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες μορφές άσκησης, η γιόγκα δεν είναι σωματικά απαιτητική και συχνά θεωρείται πολύ χαλαρωτική. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού “Journal of Affective Disorders” το 2006, η τακτική δέσμευση σε ένα σχήμα γιόγκα προκαλεί σημαντική μείωση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και έχει συνολικά θετική επίδραση στο παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα.

Βαθιά ανάσα

Μαζί με τη γιόγκα, μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να ωφελήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα είναι η βαθιά αναπνοή. Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο του “Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, ο Jonny Bowden, Ph.D., CNS, πιστοποιημένος διατροφολόγος και ο συγγραφέας επτά βιβλίων για την υγεία και τη διατροφή, συνιστά την καθημερινή βαριά αναπνοή Προκειμένου να επωφεληθούν από τις επιδράσεις στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ο λόγος που η βαθιά αναπνοή είναι τόσο αποτελεσματική είναι ότι σε περιόδους στρες ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή αυξάνονται ραγδαία όσο αναλαμβάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η βαθιά αναπνοή βοηθάει να πείσει το σώμα ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και επιτρέπει στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα να ανακτήσει τον έλεγχο. Ο Bowden συνιστά εναλλαγή ανάμεσα στην αναπνοή για μια μέτρηση των δύο δευτερολέπτων, κρατώντας την αναπνοή σας για έξι δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απελευθερώνοντας την αναπνοή μέσα σε επτά δευτερόλεπτα.

Διαλογισμός

Μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να ωφελήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ο διαλογισμός. Σε αντίθεση με την βαθιά αναπνοή, η οποία επικεντρώνεται στο ρυθμό με τον οποίο παίρνετε αναπνοές, ο διαλογισμός επικεντρώνεται στην εκκαθάριση του νου σας από όλες τις σκέψεις ή τα συναισθήματα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η έρευνα τόσο στο “Journal of Behavioral Medicine” το 1985 όσο και στο περιοδικό “Psychosomatic Medicine” το 2003 έδειξε ότι ο διαλογισμός έχει βαθιές ικανότητες ανακούφισης του στρες και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που ήταν εξαιρετικά εξειδικευμένοι στην εκκαθάριση του μυαλού τους και να βυθιστούν στο διαλογισμό είχαν στην πραγματικότητα δείξει ότι έχουν συχνότητες εγκεφαλικού κύματος παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Σαφώς, ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση του στρες και τη βελτίωση του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος.

Ελαφρύ τζόκινγκ

Ένας άλλος τύπος άσκησης που μπορεί να έχει απροσδόκητα ευεργετικά αποτελέσματα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το ελαφρύ τζόγκινγκ. Ενώ οι περισσότερες μορφές που εκτελούνται γίνονται με υψηλή ένταση και συνήθως φορολογούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, η έρευνα στα περιοδικά «Ιατρική και Επιστήμη στον Αθλητισμό και στην Άσκηση» και «Κλινική και Πειραματική Υπέρταση» το 2001 και το 2000, αντίστοιχα, έδειξε ότι το ελαφρύ τζόκινγκ Οδηγεί σε θετικές προσαρμογές στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ενώ η αύξηση της έντασης συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερα αποτελέσματα από την άποψη της συνολικής καρδιαγγειακής ικανότητας, για όσους πάσχουν από χρόνιο στρες ή υπερβολική προπόνηση και χρειάζεται να παραμείνουν άθικτα το παρασυμπαθητικό νευρικό τους σύστημα, τα jogs χαμηλής έντασης μπορεί να είναι ευεργετικά.