Παρενέργειες του γκρι τσάι Earl

Ενώ το τσάι Earl Gray είναι ένα υγιεινό ποτό που είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους σε μέτριες δόσεις, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Ως μαύρο τσάι, ο Earl Grey έχει τα περισσότερα από τα ίδια αποτελέσματα με ένα απλό μαύρο τσάι. Επιπλέον, όμως, είναι αρωματισμένο με λάδι από το περγαμόντο πορτοκαλιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παρενέργειες.

Καφεΐνη

Όπως όλα τα τσάγια, ο Earl Grey περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μέχρι 5 φλιτζάνια τσάι ημερησίως θεωρείται μέτρια πρόσληψη, σύμφωνα με το MedlinePlus, αλλά μπορείτε να πάρετε πάρα πολύ καφεΐνη εάν καταναλώσετε περισσότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αίσθημα παλμών στην καρδιά, τρόμο και αϋπνία – και μερικοί εξωαίσθητοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτά τα αποτελέσματα αφού πίνουν λίγο. Με την καθημερινή κατανάλωση, μπορεί επίσης να εξαρτάται από την καφεΐνη και να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης όπως πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα μόλις σταματήσετε.

Θέματα απορρόφησης σιδήρου

Το τσάι περιέχει τα τανικά και γαλλικά οξέα, δύο ενώσεις που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του μη σθενούς σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως φασόλια και φυλλώδη χόρτα. Ανάλογα με το πόσα από αυτά τα οξέα βρίσκονται στο κύπελλο σας – η οποία ποικίλλει ανάλογα με το εμπορικό σήμα, τη δύναμη και το χρόνο που αφαιρεί – η κατανάλωση τσαγιού με γεύμα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 75%, σύμφωνα με τον Marla Reicks, διατροφολόγο στο Πανεπιστήμιο Minnesota Extension . Για να εξασφαλίσετε επαρκή απορρόφηση σιδήρου, πίνετε Earl Gray ανάμεσα στα γεύματα, όχι μαζί τους.

Βιτρώ δόντια

Οι τανίνες στο τσάι μπορούν να μεταφερθούν στο σμάλτο των δοντιών, χρωματίζοντας το χαμόγελο σας – και τα μαύρα τσάγια όπως ο Earl Gray λεκιάζουν περισσότερο από το πράσινο τσάι και άλλες ελαφρύτερες ποικιλίες. Για να αποφύγετε τη χρώση, ξεπλύνετε το στόμα σας ή βουρτσίστε τα δόντια σας μόλις τελειώσετε το πόσιμο. Επίσης, το νήμα κάθε μέρα για να βοηθήσει στην εξάλειψη της πλάκας.

Τοξικότητα από μπετονιτ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού Earl Grey μπορεί να σας προκαλέσει την κατάποση πάρα πολύ πετρελαίου περγαμόντου. Το έλαιο περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται bergapten, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση καλίου σε ορισμένους νευρώνες και να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις, κράμπες στα χέρια και τα πόδια, αίσθημα καψίματος ή καψίματος, πίεση στα μάτια ή θολή όραση, σύμφωνα με το Κέντρο Νευρομυϊκών Νόσων της Ουάσινγκτον. Το κέντρο σημειώνει ότι αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται γενικά μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη διακοπή του Earl Gray tea. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις επιπτώσεις, ωστόσο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για επιλογές διάγνωσης και θεραπείας.