Τι να περιμένετε όταν ένα παιδί χάνει τα δόντια του μωρού

Είτε διδάσκετε είτε όχι το παιδί σας να πιστεύει στη νεράιδα των δοντιών, η απώλεια των δοντιών του μωρού μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή και ένα σημαντικό σημάδι ότι μεγαλώνει. Ενώ τα παιδιά γενικά χάνουν τα δόντια του μωρού τους με ελάχιστη αναστάτωση, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία, να αναγνωρίσετε τα προβλήματα και να σας ενημερώσουμε τι να περιμένετε.

Δόντια μωρών

Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να χάνουν τα δόντια τους όταν είναι ηλικίας 6 ή 7 ετών και θα συνεχίσουν να χάνουν όλα τα δόντια του μωρού για να κάνουν χώρο για ενήλικα δόντια έως ότου είναι γύρω στα 12 ή 13. Τα κορίτσια συχνά αρχίζουν να χάνουν δόντια νωρίτερα Αγόρια. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να χάσουν δόντια από την ηλικία των 4 ή μετά την ηλικία των 8, σημειώνει Parents.com.

Χαλαρά δόντια

Τα χαλαρά δόντια πρέπει γενικά να αφήνονται να πέφτουν μόνοι τους και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκάζονται. Η προσπάθεια να τραβήξετε χαλαρά δόντια μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό από τσίχλες και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, ειδικά εάν η ρίζα είναι ακόμη εν μέρει συνδεδεμένη με το δόντι. Εάν το δόντι του παιδιού σας χρειάζεται να τραβηχτεί επειδή κρέμεται πάνω σε ένα μικρό κομμάτι χαρτομάντηλου, μπορείτε να το πιάσετε με ένα καθαρό κομμάτι γάζας και να τραβήξετε απαλά για να το αφαιρέσετε.

Επιπλοκές

Μερικά παιδιά είναι νευρικά για να χάσουν τα δόντια του μωρού τους. Το καθησυχασμό τους ότι αυτό είναι ένα συναρπαστικό μέρος του να γίνεις ένα μεγάλο παιδί θα βοηθήσει να χαλαρώσει το άγχος. Επιπλέον, η αιχμηρή άκρη του χαλαρού δοντιού μπορεί να κόψει τα ούλα και να προκαλέσει μόλυνση. Μικρές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά αντισηπτικά πηκτώματα.

Διαχείριση του πόνου

Τα χαλαρά δόντια και οι κενές υποδοχές που απομένουν μετά το πέρας του δοντιού του παιδιού σας μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρά ερεθισμένα ούλα. Τα over-the-counter αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλήσεων. Το Parents.com προτείνει μαγειρική μαλακά τρόφιμα εάν τα ούλα του παιδιού σας είναι πολύ επώδυνα για μάσημα.

Πότε να δείτε έναν Οδοντίατρο

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο τα δόντια των ενηλίκων να έρθουν πριν τα μωρά δόντια έχουν πέσει έξω, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα εάν τα δόντια του μωρού δεν πέσουν έξω μετά από δύο μήνες, λέει Parents.com. Ένας οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τα δόντια του μωρού σε αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, τα σοβαρά οίδημα, ο πόνος ή τα σημάδια σοβαρής λοίμωξης δεν είναι φυσιολογικά και απαιτούν επαγγελματική επίβλεψη από έναν οδοντίατρο.