Τη διατροφή pitta dosha

Με την προέλευση που ξεκινά από τα 5.000 χρόνια στην Ινδία, η Ayurveda είναι ένα από τα παλαιότερα φυσικά συστήματα υγείας στον κόσμο. Η Αγιουρβέδα αγκαλιάζει την έννοια των “δοξά” ή των τύπων σώματος, που περιγράφουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, τις προσωπικότητες και τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου. Το “Pitta” είναι ένα από τα τρία βασικά doshas αναγνωρισμένα στην Αγιουρβέδα. Σύμφωνα με το AyurBalance, τα άτομα αυτού του τύπου έχουν πλαίσια σώματος μέσου μεγέθους, δίκαιη ή κόκκινη επιδερμίδα και υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας. Στην αϊγουδιστική πεποίθηση, όσοι έχουν pitta dosha θα πρέπει να καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα και βότανα – γνωστά ως διατροφή pitta dosha – για να “εξισορροπήσουν” τα χαρακτηριστικά του pitta.

Λειτουργία

Η λειτουργία μιας διατροφής pitta dosha είναι να διατηρήσει την ισορροπία των ιδιοτήτων του pitta dosha, επιτρέποντας σε άτομα με αυτόν τον τύπο σώματος να βιώσουν καλύτερη υγεία. Σύμφωνα με το AyurBalance, οι ενδείξεις ότι η pitta dosha είναι εκτός ισορροπίας περιλαμβάνουν μια κρίσιμη, ευερέθιστη και ανυπόμονη διάθεση · αισθήματα εμμονής για εργασία, σχέδια και άλλες προσπάθειες · δυσκολία στον ύπνο ή ύπνο ξεκούραστα στη διάρκεια της νύχτας · φλεγμονή ή ακμή- Παλινδρόμηση οξέος και καούρα, ανώμαλη απώλεια μαλλιών, συχνή δίψα και κλίση προς εκρήξεις θυμού και επιδείνωσης. Μια δίαιτα pitta dosha στοχεύει στην εξουδετέρωση αυτών των συμπτωμάτων.

Τι να φας

Η διατροφή pitta δίνει έμφαση σε γλυκά, δροσερά και ζουμερά αντικείμενα, τα οποία πιστεύουν οι ιατροί της Ayurvedic ότι διατηρούν την ισορροπία της pitta dosha. Μια δίαιτα Pitta πρέπει να είναι υψηλή σε φρέσκα φυτικά τρόφιμα και χαμηλά σε κρέας και θαλασσινά. Σύμφωνα με τον Jiva Ayurveda, οι βέλτιστες επιλογές τροφίμων για μια δίαιτα pitta περιλαμβάνουν όλες τις ποικιλίες φασολιών, προϊόντων καρύδας, κολοκύθας και ηλιόσπορων, λαχανικών και πρώτων σαλατών, γλυκών, χυμών φρούτων, φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκων όπως σιτάρι, κριθάρι, ρύζι και βρώμη , Και έλαια από καρύδα, σόγια ή ηλίανθο. Τα επιτρεπόμενα καρυκεύματα περιλαμβάνουν κάρδαμο, κόλιανδρο, άνηθο, λεμόνι, μέντα, τριαντάφυλλο, κύμινο, μάραθο και κουρκούμη. Τα δροσιστικά ποτά – όπως το γάλα καρύδας, το κρύο νερό, ο χυμός φρούτων και ο χυμός λαχανικών – αγκαλιάζονται σε δίαιτα Pitta. Αντίθετα, η Jiva Ayurveda δηλώνει ότι μια δίαιτα pitta θα πρέπει να ελαχιστοποιεί ή να αποκλείει όξινα, πικάντικα, λιπαρά, αλμυρά και ξινά τρόφιμα , Αποφεύγοντας ειδικά τα περισσότερα καρύδια, πικρά φρούτα, φακές, ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά τουρσί, ζεστά ή ανθρακούχα αναψυκτικά και αλκοόλ.

Οφέλη

Μια δίαιτα pitta μπορεί να βοηθήσει άτομα αυτού του τύπου να ανακτήσουν την υγεία και να επιδείξουν πλήρως τις θετικές ιδιότητες που συνδέονται με το pitta. Όταν το pitta dosha βρίσκεται σε ισορροπία, το Εθνικό Ινστιτούτο Αγιουρβεδικής Ιατρικής δηλώνει ότι τα άτομα έχουν εξαιρετική όραση, καλή δερματική επιδερμίδα, υγιή χρωματισμό στο πρόσωπο, λαμπερά μαλλιά, θαρραλέα και χαρούμενη στάση, υψηλό βαθμό πειθαρχίας και υπευθυνότητας, Την πέψη και την αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Συμβουλές για τον τρόπο ζωής

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αναζωογόνηση Αγιουρβέδα με έδρα το Σιάτλ, τα άτομα είναι ιδιαίτερα πιθανό να παρουσιάσουν ανισορροπία pitta κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθιστώντας την εποχή αυτή ιδανική για υιοθέτηση δίαιτας pitta. Εκτός από την κατανάλωση φαγητού που η Ayurveda συνταγογράφει για την εξισορρόπηση της pitta dosha, το Life in Balance Center συνιστά τα άτομα pitta να παρουσιάζουν απαλή στάση γιόγκα μετά το ξύπνημα, να διαλογιστούν για να ανακτήσουν την αίσθηση της ειρήνης και της ισορροπίας, να φορούν ελαφριά κουστούμια και όχι κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις Και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες χαλάρωσης όπως κολύμπι και περπάτημα στη φύση. Σε συνδυασμό με τη δίαιτα pitta dosha, αυτές οι πρακτικές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αυτή την dosha να διατηρήσουν τη βέλτιστη υγεία τους, εξηγεί το κέντρο Life in Balance.

Αποτελεσματικότητα

Παρά τη δημοτικότητα και τη μακροζωία του ως ιατρικό σύστημα, η Αγιουρβέδα δεν διαθέτει αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες και η αποτελεσματικότητα της δίαιτας pitta dosha παραμένει ανεκδοτική και όχι κλινικά αποδεδειγμένη. Όπως εξηγεί το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (NCCAM), οι υπάρχουσες αναλύσεις των προσεγγίσεων της Αγιουρβέδα, όπως οι διατροφικές εξισορρόπησης dosha, είναι γενικά πολύ μικρές, κακώς εκτελούμενες ή κακοποιημένες με σχεδιαστικά ελαττώματα για να είναι καθοριστικές και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αντικαθιστούν πιο αυστηρά ελεγμένες συνθήκες υγείας Θεραπείες. Το NCCAM συνιστά να αναζητήσετε την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου ιατρού της Αγιουρβέδα πριν από την απόπειρα θεραπείας ή διατροφής από την Αγιουρβέδα, αντί να επιβιβαστείτε σε τέτοιες θεραπείες χωρίς επίβλεψη.