Τι συμβαίνει με το σωματικό λίπος όταν χάσετε βάρος;

Έχετε μόλις χάσει βάρος, και έχετε αφήσει να αναρωτιέστε πού το μέρος σας πήγε. Η καύση λίπους είναι μια σύνθετη χημική διαδικασία που δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα και νερό και ουσιαστικά κάθε λίπος που χάνετε, εκπνέετε. Ένα μικρό ποσοστό του χαμένου λίπους είναι με τη μορφή νερού, μέσω των ούρων, του ιδρώτα, των δακρύων και των περιττωμάτων. Το λίπος δεν μετατρέπεται σε μυ, ούτε εκκρίνεται κυρίως μέσω αποβλήτων ή ιδρώτα από κοπράνες, όπως πιστεύουν ορισμένοι.

Κατανοήστε το λίπος “Burning”

Όταν κερδίζετε βάρος με τη μορφή λίπους, τα λιποκύτταρα – ή τα λιπώδη κύτταρα – στο σώμα σας διογκώνονται με τα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια ή μόρια λίπους. Όταν μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων και ασκείστε, δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων, το σώμα σας μετατρέπει αυτά τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για ενέργεια. Καθώς τα λιπαρά κύτταρα έχουν ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, αρχίζουν να συρρικνώνονται – αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως. Όταν χάσετε βάρος με ακραία δίαιτα, όπως νηστεία ή έλλειμμα θερμίδων που καταναλώνετε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα, Αρχίστε να χρησιμοποιείτε κάποιο άπαχο μυ, καθώς και λίπος, για ενέργεια. Το σώμα σας αισθάνεται λιμοκτονία και κρατά λίπος για να σας βοηθήσει να επιβιώσετε, παίρνει περισσότερη ενέργεια για το σώμα σας για να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να είναι μυϊκή εκκρίνεται μέσω της εκπνοής και και ως απόβλητα νερού, πάρα πολύ.

Το αποτέλεσμα της καύσης λίπους

Χρησιμοποιώντας τα λιπαρά οξέα και τη γλυκερόλη για την ενέργεια, ή το λίπος “κάψιμο”, έχει ως αποτέλεσμα απώλεια νερού, διοξειδίου του άνθρακα και ενέργειας. Για να χάσετε 10 κιλά λίπους, πρέπει να εισπνεύσετε 29 κιλά οξυγόνου, που στη συνέχεια παράγει 28 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλά νερού. Χάνετε περίπου 84 τοις εκατό του λίπους σας ως διοξείδιο του άνθρακα και το άλλο 16 τοις εκατό ως νερό. Αυτό κάνει τους πνεύμονες σας ένα ουσιαστικό όργανο στη διαδικασία του μεταβολισμού και της απέκκρισης του λίπους, διότι αναπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που ήταν παχύς.

Τα λιπώδη κύτταρα μπορούν πάντα να αναπτυχθούν

Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει ότι χάνετε τα λιπώδη κύτταρα, σημαίνει ότι τα συρρικνώνετε. Ενώ η λιποαναρρόφηση μπορεί στην πραγματικότητα να απομακρύνει τα λιπώδη κύτταρα από συγκεκριμένες περιοχές, εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ότι καίτε με συνέπεια, οι υπόλοιπες στο σώμα σας θα γίνουν απλά μεγαλύτερες. Ο μέσος άνθρωπος έχει 10 έως 30 δισεκατομμύρια λιπαρά κύτταρα, αλλά εάν είστε παχύσαρκοι, μπορείτε να μεταφέρετε έως και τα 100 δισεκατομμύρια.- Μεταξύ της γέννησης μέχρι την ηλικία των 6 ετών, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων που έχετε τριπλασιάσει, τριπλός. Παίρνετε μια σύντομη ανάπαυλα στην επέκταση των λιποκυττάρων, αλλά μετά την ηλικία των 8 ετών, τα κορίτσια εμφανίζουν αξιοσημείωτη επέκταση στο μέγεθος των λιποκυττάρων τους. Δεν κερδίζετε περισσότερα λιπώδη κύτταρα, αυτά που μόλις πρήξατε λόγω σηματοδότησης από ορμόνες. Αν είστε παχύσαρκοι ως παιδί, μπορείτε να συνεχίσετε να αναπτύσσετε νέα λιπώδη κύτταρα σε όλη την εφηβεία, ανεξάρτητα από το φύλο σας.

Φάτε λιγότερα, μετακινήστε περισσότερα για να χάσετε βάρος

Η κοινή συμβουλή απώλειας βάρους “τρώτε λιγότερο, προχωρήστε περισσότερο”, έχει νόημα όταν εξετάζετε πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί λίπος. Η άσκηση που χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια είναι πιο αποτελεσματική για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος από τις μικρές, στοχευμένες ασκήσεις τόνωσης. Το σώμα σας πρέπει να αισθανθεί ότι χρειάζεται ενέργεια για να καίει λίπος με τη μορφή αερίου και νερού. Είναι επίσης αδύνατο να εντοπίσετε μια θέση στο σώμα σας από την οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίπος, χάνετε το βάρος αναλογικά και το σώμα σας αποφασίζει πού να τραβήξει το λίπος από την πρώτη στιγμή που αισθάνεται ένα έλλειμμα · Χρειάζεται ένα έλλειμμα 3,500 θερμίδων για να χάσει μια κιλό. Ένας συνδυασμός άσκησης και μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης σας βοηθά να δημιουργήσετε αυτό το έλλειμμα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις περισσότερες από 500 έως 1.000 θερμίδες ημερησίως, ή μπορείτε να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα. Όταν χάσετε βάρος γρήγορα, απελευθερώνετε πάρα πολλά απόβλητα προϊόντα στο σύστημά σας, συχνά οδηγώντας σε χολόλιθοι ή άλλες επιπλοκές. Ορισμένες ειδικές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων προκαλούν εξαιρετική απώλεια βάρους, αλλά συνταγογραφούνται σε ιατρικό περιβάλλον και συνεπάγονται συνεπή παρακολούθηση.