Τρυπτοφάνη & νιασίνη

Το σώμα σας χρειάζεται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε κανονικά ποσά για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Από αυτά, το αμινοξύ τρυπτοφάνη και βιταμίνη νιασίνη μοιράζονται έναν ειδικό σύνδεσμο. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά έχουν διαφορετικές ιδιότητες και εκπληρώνουν πολύ συγκεκριμένους ρόλους στις βιοχημικές διαδικασίες του σώματός σας. Επιπλέον, μια ανεπάρκεια σε μία από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα ουσιαστικό αμινοξύ, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να το παράγει και πρέπει να λαμβάνεται από πηγές τροφίμων, εξηγεί το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη των βρεφών και η διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου στους ενήλικες. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης τρυπτοφάνη για την παραγωγή νιασίνης, βιταμίνης Β, και σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Η σεροτονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου και των διαθέσεων και στον έλεγχο των παρορμήσεων στον εγκέφαλο. Μια σοβαρή ανεπάρκεια της τρυπτοφάνης μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα και απροσδόκητη απώλεια βάρους ή κέρδος.

Η νιασίνη είναι μια οργανική ένωση και μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-3, είναι υδατοδιαλυτή, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και οι υπερβολικές ποσότητες αφήνουν το σώμα σας μέσα από τα ούρα σας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μια κανονική παροχή νιασίνης στη διατροφή σας, σημειώνει η MedlinePlus. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τη νιασίνη ως κρίσιμο συστατικό της πεπτικής διαδικασίας, καθώς διασπά τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το αλκοόλ και τις μετατρέπει σε χρήσιμη ενέργεια.

Το ήπαρ σας χρησιμοποιεί τρυπτοφάνη, σε συνδυασμό με ένζυμα που περιέχουν βιταμίνη Β-6 και σίδηρο, για να παράγει νιασίνη. Κατά μέσο όρο, 60 mg τρυπτοφάνης αποδίδουν περίπου 1 mg νιασίνης, εξηγεί το Linus Pauling Institute. Επιπλέον, η ανεπαρκής λήψη τροφής από νιασίνη ή τρυπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει σε πελλάγρα. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν παραληρητικές ιδέες, διάρροια, έμετο, διανοητική σύγχυση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, λείες δερματικές πληγές και φλεγμονώδεις μεμβράνες βλέννας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πελλάγρα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι βέλτιστες δοσολογίες για τη νιασίνη βασίζονται στις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής και ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας, σημειώνει η MedlinePlus Medical Encyclopedia. Οι αρσενικοί ηλικίας άνω των 14 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 16 mg την ημέρα, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν 14 mg ημερησίως. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά · δεν χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα τρυπτοφάνης εκτός εάν έχετε προβλήματα υγείας που το απαιτούν, όπως αϋπνία. Η κατανάλωση ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι συνήθως αρκετή για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας για αυτό το αμινοξύ. Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί όλες οι χρήσεις των συμπληρωμάτων τρυπτοφάνης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι εκθέσεις Drugs.com. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Τρυπτοφάνη μπορεί να βρεθεί σε τυρί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, ψάρι, γάλα, ξηροί καρποί, φιστίκια, σπόροι κολοκύθας, σουσάμι, προϊόντα σόγιας και tofu. Εν τω μεταξύ, η νιασίνη βρίσκεται στα πουλερικά, τα ψάρια, τα άπαχα κρέατα, τα καρύδια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλά όσπρια, εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά παρέχουν επίσης μικρότερη ποσότητα νιασίνης.

Ορισμός τρυπτοφάνης

Νιασίνη Ορισμός

Η σχέση μεταξύ της τρυπτοφάνης και της νιασίνης

Συνιστώμενη Δοσολογία

Πηγές τροφίμων